Az április 15-e és június 15-e közötti időszakban hagyományosan az osztálykirándulásoké a főszerep az iskolákban. Ilyenkor már minden tanárnő és tanár úr igyekszik egy kis lazaságot is csempészni a vége felé járó tanévbe, egyre inkább csökkentve a diákság előtt álló kihívásokat.

-Hirdetés-

Az évnek ez az időszaka éppen ezért is nevezhető főszezonnak az egyes múzeumok, gyűjtemények és kiállítások működésében. Nem túlzás kijelenteni, hogy ebben a két hónapban majdnem annyi kiránduló érkezik az említett helyszínekre, mint a tárgyév többi részében együttvéve, ráadásul a május hónap még ebben a rövidnek tűnő időszakban is domináns szerepet tölt be.

A János Vitéz Látogatóközpontban a tavalyi év után idén is megismétlődött az általunk csak ’osztálykirándulás-dömpingnek’ nevezett roham, amellyel csapatunknak szembesülnie kellett, sőt az adatok összesítése után kiderült, hogy a látogatószámunk növekedni tudott az előző évihez képest. Ebben a két hónapban ugyanis több mint 1.260, zömében általános iskola ötödik osztályos diák, illetve kísérő pedagógus és szülő tett látogatást intézményünkben, és ebben a számban még nincsenek is benne az egyéni látogatók, akik a bejelentkezett osztályok, csapatok közti üresjárati időben ’csak úgy’ betoppantak! Külön öröm volt számunkra, hogy nagyon sok volt a visszajáró vendég, hiszen az előző évben ideérkező osztályok tanárai, osztályfőnökei ajánlották a látogatóközpontot a következő évfolyamoknak is, ez pedig nagyon nagy megtiszteltetés, valamint a munkánk elismerése is egyben.

Általánosságban véve továbbra is a Petőfi Sándor: János vitéz című művét bemutató interaktív, táblagépes tárlatvezetéssel bejárható ’labirintus’ a fő turisztikai attrakció, ám az idei évben már majdhogynem természetessé vált az idelátogató a nagyobb csoportok (15-20 fő felett) számára rendszeresített szolgáltatásunk, az emeleti foglalkoztató múzeumpedagógiai ’játékkaszinója’ is. Sőt, az idén bevezetett új, gyalogos városnéző túránkat is egyre több csoport kérte, jelezve az igényt városunk alaposabb megismerésére.

Az említettek mellett fontos kiemelnem a jó munkakapcsolatot a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, hiszen a hozzánk betérő csapatok jó 90 %-a nem csupán a János vitézért, de egy rendhagyó irodalomóra keretében érkezik, ebbe pedig természetesen beletartozik a Petőfi Sándor életművét bemutató szomszédos múzeum-együttes is.

Az év ellenben itt még nem ért véget, a nyár folyamán változatlan nyitva tartással várjuk a helyi, továbbá a helyben nyaraló látogatóinkat, hogy velük is megismertethessük Kiskőrös várost, valamint a nálunk ’állomásozó’ Kukoricza Jancsi illetve János vitéz kalandjait!

Turán István, a látogatóközpont vezetője

MEGOSZTÁS