A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván napjának előestéje, a Szentiván éj. Idén Magyarországon tizenhatodik alkalommal ezen az éjszakán megnyíltak a múzeumok kapui. A Kultúráért Felelős Államtitkárság 2015 óta kiválaszt egy kiemelt témát, ami idén a család és kultúra volt, mert minden múzeum történetében szerepel egy vagy akár több fontos család, akinek szerepe és jelentősége köré múltat és jelent is fel lehet építeni.

-Hirdetés-

Így városunkban, a Szlovák Tájházban és az Úttörténeti Múzeumban folytak párhuzamosan a programok. Kreatív kézműveskedéssel vártak kicsiket-nagyokat mindkét helyszínen. Wattayak nyomán 300 éve címmel vetélkedhettünk is, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9.A osztályának köszönhetően láthattunk színdarabot a szlovákok betelepüléséről. Majd őseink nyomába lépve, szlovák dalokat és táncokat tanulhattunk. Mindeközben megvendégeltek minket friss, kemencében sült kaláccsal, kenyérlángossal, ami hatalmas sikert aratott. A helyszínen a Kiskőrös története című könyv is megvásárolható volt, amelyet a szerzők dedikálták is az érdeklődőknek.
A gyerekek még Józsira az úthengerre is felülhettek és kormányozhatták, majd egy másik úthengerrel körútra indulhattak. Kora este pedig a főteret boszorkányok lepték el, akik elkísérték Supka Évát a tájházba, ahol is Éva, a Szívem kertje című első verses kötetét mutatta be.
Az Úttörténeti Múzeumban a mini jazz fesztiválra szék nem maradt üresen, az éjszaka itt érte a látogatókat látványos tűzjátékkal.

Köszönjük a szervezők, segítők munkáját és a Kiskőrös Városért Alapítvány támogatását.

K.Sz.

MEGOSZTÁS