Az elektromos gépjármű töltőberendezés-hálózat kiépítése céljából, az állami tulajdonban álló e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére jött létre annak érdekében, hogy elősegítse az elektromobilitás hazai elterjedését és végrehajtsa az ahhoz szükséges kormányzati feladatokat.

-Hirdetés-

Az e-Mobi Kft. kiemelt feladata, az országos átjárhatóságot biztosító elektromos töltőinfrastruktúra hálózat kiépítése és üzemeltetése, melyet 2017-ben kezdtek meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-ban pályázati kiírást tett közzé, önkormányzatok részére elektromos töltőtelepítési támogatására, amelyre több település is sikeres pályázatot nyújtott be.

A környezettudatos gondolkodás jegyében, ebbe a töltőtelepítési projektbe kapcsolódott be Kiskőrös is, hisz az elektromos meghajtású járművek használatával hozzájárulunk a környezettudatosabb, élhetőbb, zöldebb városi közlekedés megteremtéséhez, ezáltal az Önkormányzat is egy újabb lépéssel az ún. „Okosváros” stratégia végrehajtásához. 

Ezen projekt keretén belül 1 db AC22kW típusú töltőberendezés került kiépítésre Kiskőrös központjában, jól frekventált helyen (Petőfi Sándor tér 2., K&H bank előtt). A töltőállomás telepítését és üzemeltetését az e-Mobi Elektromobilitási Nonprofit Kft. végzi.

Már használatba vehető, bárki számára elérhető az elektromos autó töltőpont.

Íme néhány érv, hogy miért érdemes elektromos autóra váltani:

  • Hazánkban az elektromos autók nyilvános töltőállomásokon ingyenesen tölthetőek.
  • Nincs CO2 kibocsátás, szemben a dízel és benzines járművekkel.
  • Az elektromos autók forgalomba helyezésénél csökken a környezetszennyezés, használat közben nincs károsanyag-kibocsátás.
  • Zajmentesen közlekedhetsz.
  • Egy elektromos autó jelentősen kevesebb alkatrésszel szerelt, mint benzines vagy dieseles társai, hiszen hajtáslánca jóval egyszerűbb. Nincs kipufogó rendszer, kardántengely, nincs önindító, váltómű és sok más alkatrész. A fékbetétek és fékek kopása elenyésző, hiszen fékezéskor is energia termelődik. Az olajcsere is a múlté.
  • A hagyományos üzemanyagokkal szemben az elektromos árammal sokkal alacsonyabb az egy kilométerre eső üzemanyag mennyiség.
  • A zöld rendszámmal ellátott autók Budapesten és több vidéki nagyvárosban is ingyen parkolhatnak.

Az elektromobilitás fejlesztése a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú eleme, ami ráadásul a hazai iparfejlesztés szempontjából is kiemelkedő lehetőséggel bír. Egyre több szereplő vállal szerepet az elektromobilitás piacán, valamint az ezirányú fejlesztések és technológiai újítások köre is folyamatosan bővül, ami számtalan lehetőséget rejt magában a magyar gazdaság számára.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS