A gépjárművezetők sokszor könnyelműen elmulasztják a biztonsági öv használatát, mert csak a városon belül autóznak vagy épp sietnek, ugyanígy a gyereküléseket sem használják biztonsággal. Ez tragédiához vezethet, ahogy nemrégiben Akasztón is történt.

-Hirdetés-

A gyermekek testi épségének, életének megóvására fejlesztették ki és folyamatosan tesztelik, újítják az egyes gyártók napjainkban is a biztonsági autósüléseket.

  1. tévhit:

A gyermeket foghatjuk mi magunk is a kezünkben. Ezt a hátsó ülésen ülő személyek esetében lehet megfigyelni, amikor csak elugranak a másik utcába vagy a városon belül és hátraülve ugyan, de saját karjukban tartják a gyermeket. A rendőrségi adatok alapján azonban balesetkor a kar szétnyílik és a gyermek védtelenné válik. A szülő és gyermek egymásnak is ütközik közben, az ablak vagy a fejtámla szintén ütést mérhet a védtelen testekre.

  1. tévhit:

Nagyobb gyermek hátul gyerekülés nélkül is utazhat. Az autóban velünk utazó gyermek minden esetben köteles az életkornak és súlynak megfelelő biztonsági gyerekülésben, később ülésmagasítóval majd biztonsági övvel utazni. Ne engedjük a gyermeket állni sem autózás közben! Baleset következtében kieshet a járműből vagy nekiütközhet a műszerfalnak, az ülések támlájának, ablaknak, a mellette utazónak.

  1. tévhit:

Ülést kell váltani 9 kg felett. Az autósülésekben többféle kategória létezik, azonban gyermekenként ez teljesen eltérő, mivel lehet 1 évesen is 10 kg de akár 3 évesen is csak 13 kg a velünk utazó. Az első kategória, amelyet ajánlanak már a születéstől kezdődően a 0+ kategóriás gyermekülés, amelyet menetiránnyal szemben kell behelyezni, így a gyermek arca is látható a vezető számára, és balesetkor nagyobb védelmet jelent a még fejletlen testnek a fej-nyak- gerinc sérülések elkerülése végett. Sokan ezt a gyerekülést is menetiránynak megfelelően rakják be, kevesen tudják, hogy így kevésbé biztonságos. A jelenlegi szabványok szerint a 0+ autósülésben 13 kg-ig utazhat a gyermek.

Megdöbbentő adat, hogy ha több mint 50km/h sebességnél ütközik az autó, akkor egy 10kg gyermeknél ez 250-400 kg, 20kg gyermeknél 500-800kg terhelést kell elviselnie az olykor védtelen testnek.

  1. tévhit:

Lassan autózva felesleges a biztonsági öv. A rendőrségi megfigyelések alapján, amennyiben 5-10km/h sebességnél többel közlekedünk, akár kisebb baleset esetén is zúzódást, törést szenvedhetünk, mivel ez az a határ, amely felett testünk már elmozdul, nem tudjuk megtartani. Sőt, a 30km/h sebességnél már halálos kimenetelű is lehet a baleset, ha nem vagyunk bekötve.

  1. tévhit:

Itt a közelben nem kell biztonsági öv. A statisztika kimutatja, hogy legtöbb balesetet a lakóhely 12km-es sugarában szenvednek el. A halálos balesetek 1/3-a is lakott területen belül történik.

Forrás: baleset-megelozes.eu
DéKá

MEGOSZTÁS