2018. július 2-6. között került sor a Fakanál névre hallgató íz- és hagyományőrző tábor Tázláron. Témaválasztása abból az ötletből fakadt, hogy a mai gyerekeknek is meg kell ismerniük a már lassacskán feledésbe merülő helyi hagyományokat, falusi ételeket, ízeket. A mai lányok tisztelet a kivételnek, úgy kerülnek ki a szülői házból, hogy nem tudnak sütni-főzni.

-Hirdetés-

22 felső tagozatos diák,  Kószóné Szász Borbála és Szabadiné Bíró Mónika, pedagógusok vezetésével barangolhatta be a magyar ízek világát a Napközi Erzsébet-tábor pályázat keretein belül. A tábor délelőttjeit a Duna TV-n egykor sorozatként is feltűnő Ízőrzők című műsor aktuális részleteinek levetítésével kezdték, melynek kapcsán kvízjáték formájában, csapatokba verődve érdekes kérdésekre adhattak választ, így minden napnak megvolt a győztese.  Természetesen a hét legtöbb napján az ebédjüket ők  maguk készítették el a helyben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, illetve a faluban nevelt állatokból. Az alapanyagok beszerzése és feldolgozása is nagyrészt a táborozók feladata volt, hiszen halat kellett fogniuk a halászléhez, kakast kopasztani a pörkölthöz.

Fodorné Marika néni jóvoltából megismerkedhettek a kelt tészta elkészítésének rejtelmeivel, így a halászlé mellé fánk is került az asztalra. A magyaros ízek mellett az egészséges táplálkozásra is nagy figyelmet fordítottak, az egyik napot csak a salátakészítésnek szentelték.  A piacon egy képzeletbeli menühöz kellett beszerezniük a hozzávalókat, melyeket virtuális pénzből vásároltak meg, persze csak a tisztességes alkudozás után, hisz ez is feladat volt.

Tele hassal és jó élményekkel gazdagodva térhettek haza a táborozók. Remélhetőleg, az itt szerzett tudásukat, tapasztalatukat otthon is kamatoztatják a mindennapokban!

–Dusy-

MEGOSZTÁS