Az akasztói Vöröskereszt vezetője Suhajda Ferencné Zsuzsa és a művelődési ház igazgatónője Csehi Zoltánné Márti közös szervezésével, véradással egybekötött egészségnapot tartottak ingyenes szűrésekkel és tanácsadásokkal július 8-án vasárnap, az akasztói művelődési házban.

-Hirdetés-

A váradásról Sutus Etelka a Vöröskereszt területi vezetője elmondta, hogy előzetesen 320 meghívót, valamint SMS üzenetet küldtek el a váradó rendszerben szereplő akasztói személyeknek. Az értesített véradók közül 91-en jöttek el a művelődési házba és 71-en tudtak vért adni. A helyszíni szűrés és vizsgálatok során sajnos többen allergiás problémák miatt kiestek a véradás lehetőségéből. A nap során összesen 29,11 liter vért tudtak összegyűjteni az Országos Vértranszfúziós Intézet kecskeméti munkatársai. A nyári időszakban ez a váradási mennyiség kifejezetten jó eredménynek számít. Tudni kell, hogy egy véradó 4,1 dl vért adhat.

A véradás kísérő rendezvénye volt az egészségnap is a művelődési házban. Mozgásszervi és gerincproblámára Pagács Petra gyógytornász adott tanácsot. Testzsírmérést Mártonfalvi Éva életmód és táplálkozási tanácsadó végzett és Kapus Regina védőnő látás-hallásvizsgálatot ellenőrzött.

Szép számmal voltak kíváncsiak szívük működésére, melyet Pákáné Csehi Réka ápolási intézményvezető végzett. Elsősegélynyújtási ismeretet Sutus Etelka a Vöröskereszt területi vezetője nyújtott, valamint vérnyomást- és vércukrot mért Kisléghy Györgyné Ági a művelődési ház munkatársa. Az intézmény előterében tönkölypogácsa, cukkini krémes és körözöttes falatkák, zöldség, gyümölcs valamint az Absolute Live italai fogadták a résztvevőket. Az egészségnapot megtisztelte jelenlétével Lipóthné Komjáti Andrea a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének igazgatónője is. A program gördülékeny lebonyolítását Balázs Lászlóné Ildikó, Pap Imréné Emma, Németh Doroti és Mészáros Dóra segítették. A művelődési ház igazgatónője köszönetét fejezi ki minden résztvevőnek, véradónak, önkéntes segítőknek és a rendezvény támogatóinak – Király Csemege, R-Water, Oravecz Dániel -, hogy létrejöhetett a nagysikerű program.

Fotók: Páka Lajos, Filus Tibor

MEGOSZTÁS