Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Vadkerti-tón a hagyományos Borfesztivált Soltvadkerten.

-Hirdetés-

A pénteken kezdődő fesztiválon igazi zenei parádéval várták a kilátogatókat. A helyi és környező települések fellépőivel indult a fesztivál ahol fellépett az Exotic tánccsoport, a Kies és a Bitangolózenekar, Kurcz SzandiHeavenhike a Szürkeverebek és a Soundwitch zenekar.

A bejárat felől kisebb kiállítást lehetett megnézni boros üveg címkékből, majd bentebb haladva feltárult a Bortér. A színpad felé kétoldalt egymás után elhelyezett faházakban különböző borászatok minőségi finom borait lehetett megkóstolni. Borozgatás közben sem maradtak le a Labdarugó Világbajnokságról a focirajongók, mert több kivetítőn is nézhették az aktuális mérkőzést.

A szombati napot a Nemesnáudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport előadása nyitotta, akiket a Bogárzó Citera Együttes követett.

Beszédet mondott Lehoczki Ferenc Soltvadkert város polgármestere, aki megnyitójában köszöntötte a vendégeket a fesztiválon résztvevőket, majd beszédében elmondta, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló Vadkerti-tó strandja jelenleg az eddigi legnagyobb turisztikai fejlesztése alatt áll. Említést tett a Borfesztivál hagyományáról, és az ilyenkori lehetőségről hogy a borkedvelők találkozzanak a borászokkal és a hosszú áldozatos munkával létrehozott borral. Szóbahozta az időjárást, ami igen rövid tavaszt hozott, és ez a szeszélyes idő vajon idén milyen borokat eredményez, és így milyen borokat kóstolhatunk jövőre, – meghívva ezzel az embereket a jövő évi borfesztiválra – de most a 2017-es év borait lehetett megízlelni. Különös lehetőségként hozta szóba, hogy milyen sok soltvadkerti borászat mellett vidéki és például erdélyi borokat is, illetve a soltvadkerti pálinkákat is meg lehetett kóstolni a fesztiválon.

A program része volt a XXIII. Cserszegi Fűszeres és a VII. Irsai Olivér Országos Bor és Pálinkaverseny eredményhirdetése, amit Frittmann János beszéde előzött meg.

A verseny díjazottjai:

– XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny legjobb Cserszegi fűszeres bora:

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres

– XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny legjobb Irsai Olivér bora:

“Taschner Bor- és Pezsgőház” Kft. – Soproni Irsai Olivér

XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny legjobb Cserszegi fűszeres pálinkája:

Szekeres Pálinka – Cserszegi fűszeres szőlőpálinka 60%

– XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VI. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny legjobb Irsai Olivér pálinkája:

Frittmann Testvérek Kft. – Irsai Olivér szőlőpálinka

– XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor-és Pálinkaverseny Társadalmi zsűri által legjobbnak ítélt bora:

Danubiana Borkereskedő és Termelő Kft. – Irsai Olivér Penny

– XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny Soltvadkert Város különdíja:

Eifert Borház – Cserszegi fűszeres

– XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíja:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Cserszegi fűszeres II.

Az eredményhirdetés és díjátadás után folytatódott a zenei program a Vivat Bacchus és Berkes Olivér fellépésével. A Zanzibár koncertet megzavarta és sajnos félbeszakította egy kiadós nyári zápor, de a fiatalok kedvét nem vette el az időjárás közbeszólása, és Flybeats valamint DJ Flower azaz Voksán Virág zenei előadására megtöltötték a Bortér színpad előtti részét.

Vasárnap Opauszki Sarolttal indult a délután, majd Szabó Ádám lepte meg közvetlenségével a közönséget – lement a színpadról közéjük együtt énekelni. Heincz Gábor „Biga” és együttese alapozta meg a hangulatot az est zárókoncertje a Karthago előtt.

A rockzene őrületes elefántjainak dübörgése feledhetetlen élményekkel gazdagította a nagyérdeműt, ami méltó zárása volt az ide soltvadkerti Borfesztiválnak.

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS