Kiskőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2018. július 12-én rendkívüli zárt ülés keretén belül tárgyalt többek között a köz-és magántulajdonú ingatlanok tisztántartásáról is Kiskőrösön.

-Hirdetés-

A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 19/2017. (X.26.) önkormányzati rendelet, 2018. január 1. napjával lépett hatályba. Ezen rendelet célja, hogy a lakosság nyugalmát zavaró magatartásokat szankcionálni lehessen, annak érdekében, hogy minden lakóövezet szép, tiszta és „rendes” legyen.

2018. január 1. napjától a szabályok betartása mindenki számára kötelező erővel bír. Azokkal a lakosokkal szemben, akik nem tartják be az önkormányzati rendelet és a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit a jegyző, illetve az illetékes hatóság, hatósági eljárást kezdeményez. A közigazgatási hatósági eljárás eredményeként alkalmazható közigazgatási szankciók az alábbiak: figyelmeztetés, a közigazgatási bírság (melynek felső határa 200 000 Ft), elkobzás és a jogszabályban meghatározott, egyéb szankció(k).

A napirendi pont aktualitását ezúttal az adta, hogy még mindig vannak olyan lakosok Kiskőrösön, akik nem végzik el az ingatlanuk előtti járda, kerékpárút melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozását, tisztántartását, hulladék- és gyommentesítését.

Cikkünk célja, hogy összefoglaljuk azokat a szabályokat, melyek a köz-és magántulajdonú ingatlanok tisztántartására vonatkoznak.

4.§ (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról és karbantartásáról az ingatlan használója a 3. § (3) bek. szerint felelős.

(2) Az használónak az ingatlan tisztántartásával és karbantartásával kapcsolatos feladatai:
a) az ingatlan folyamatos gyommentesítése, az ingatlanon növő lágy-és fás szárú növények ápolása, fű folyamatos kaszálása,
b) az ingatlan rovar- és rágcsáló mentesítése,
c) az ingatlanról az úttest vagy gyalogjáró terébe kinyúló ágak, bokrok nyesése és a nyesedék elszállíttatása
d) ingatlan rendeltetésének megfelelő karbantartása és használata, a közösségi együttélési szabályok tiszteletben tartása mellett.

(3) Az használónak a közterületek tisztántartásával és a zöldterületek ápolásával kapcsolatos feladatai:
a) az ingatlan előtti járda, kerékpárút –amennyiben a kerékpárút nyomvonala egybeesik a járdával-, úszótelek esetén az épület körüli járda, valamint a járda – kiépített járda hiányában a közterület – melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozása, tisztántartása, hulladék- és gyommentesítése. Amennyiben az ingatlant két közút is határolja, úgy ezek a feladatok mindkét közút irányában kötelezőek;
b) az ingatlan előtti, melletti nyílt árok és ennek műtárgyai (átereszek) tisztán tartása, hulladék- és gyommentesítése, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolítása;
c) az ingatlan előtti, melletti fák, növények, bokrok és sövény folyamatos karbantartása, hogy az a közlekedést és a láthatóságot ne akadályozza.

(4) A több épület elhelyezésére szolgáló beépített vagy beépítetlen építési teleknél (társasházak körüli tömbtelek, úszótelek) az épület körüli járdát vagy az épület körüljárására szolgáló területet és a közterületi járdával összekötő járdaszakaszát, továbbá az ott lakók által használt parkolóhelyeket az épület vagy telek használója vagy használói egyetemlegesen kötelesek tisztán tartani.

Ezúton is kérjük a lakosságot, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a közösségi együttélés szabályainak betartására, így biztosítva Kiskőrös rendezettségét és tisztaságát.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS