Az 1950-es évek második felében olajat kerestek a szakemberek Kiskőrös környékén, amikor is mintegy 1000 méter mélyről gyógyvíz tört felszínre, amiről később kiderült, hogy egy 54 °C-os, kiváló összetételű, nagy sókoncentrációjú, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos hévíz. Tudományos vizsgálatok megállapításai szerint olyan összetételű, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

-Hirdetés-

A 90-es évek elején fúrt kút jól is működött egészen 2017 tavaszáig, azonban sajnálatos módon a fürdő termálkútja menthetetlen állapotba került, melynek következtében új termálkút fúrására került sor. A fúrási és tereprendezési munkálatok március második hetében kezdődtek meg és nemrégiben értek véget. Az első pár hétben a munkavégzés folyamatos volt, még este se állt le a fúrógép. Az új 2-es kút szintén a kemping területén, a régi kút mellett kapott helyet.

Kiskőrös Város Önkormányzata döntése értelmében, a városvezetés egy külső vállalkozót bízott meg az 1500 méteres kút fúrásával. Több, mint 25 évvel ezelőtt ugyanígy a VIKUV Vízkutató és Fúró ZRT. munkatársai végezték a fúrást, tehát volt már tapasztalatuk korábbról. Nagyon profi módon a műszaki vizsgálatot követően megállapították, hogy hol vannak azok a vízszűrő rétegek, melyeket meg kell szűrőzni. Megtörtént a szűrőzés, – szintén nagyon profi módon, nagyon modern, úgynevezett angol Johnson szűrők segítségével – ezzel megkezdődhetett a próbakitermelés. Az új kút vízmennyisége sokkal kecsegtetőbb a korábbinál, körülbelül 2°C-al melegebb, mint a korábbi 57°C-os víz a mérések alapján. Nemrég megtörtént a hivatalos műszaki átadás is, már csak a hatósági feladatok vannak hátra. Üzemeltetési engedélyt kell még kérnünk és természetesen ezzel párhuzamosan majd a tereprendezés és a kútfej kiépítése is megtörténik hamarosan. Jelenleg a 3-as kút látja el a termálvizes medencénket. Reményeink szerint augusztus végére már üzemel majd 2-es kút is. A kútfúrási munkálatokat Komlósi György, a vízmű korábbi igazgatója felügyelte, ami azért is különleges, mert több, mint 25 évvel ezelőtt szintén az ő felügyelete alatt végezték a 2-es kút fúrását. Ezúton is szeretnénk megköszönni munkáját – nyilatkozta Mátyus Zoltán a Kiskun-Víz Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezzel párhuzamosan egy újabb ivóvíz termelő kút fúrása is megtörtént az önkormányzat finanszírozásában.

Szintén ebben az évben a 6. számú ivóvíz termelő kút műszaki állapota is jelentősen megromlott, ezáltal az ivóvíz kitermelése gondot okozott. A műszaki vizsgálatot követően egy új ivóvíz termelő kút fúrását javasoltuk, melyet a városvezetés a soron következő testületi ülés keretén belül meg is szavazott, ezáltal a város ivóvíz ellátása továbbra is biztosított és zavartalan – jegyezte meg Mátyus Zoltán.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS