A Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola ismételten nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nemzetiségi tábor pályázaton, ezúttal 800 000 Ft-ot. Az ötnapos táborban 30 tanuló és 3 pedagógus vett részt 2018. június 25-től június 29-ig.

-Hirdetés-

Élményeikről Sebestyénné Márin Anna pedagógus mesélt a VIRA Magazinnak. 

Az első reggel nyolc órakor indult a csoport a Teleház elől. Első programként a Tolna-Mözsi tájházat tekintettük meg. Sok érdekes információt tudtunk meg a tolnai svábok életéről és népviseletéről. A tájház szekrényének mélyéről előkerült igazi ritkaságokat nézhettünk meg. Megcsodálhattuk a különleges fodros szoknyát és a kendőkre egyedi módon készített rojtokat. Aki pedig kedvet érzett egy kis mozgásra, sváb zenére-táncra perdülhetett.

Kakasd főutcáján megnéztük az Ulmer Schachtel-t, és a világháborús emlékműveket, elolvastuk magyarul és németül is az információs táblákat. Újabb utazás után, egy erőt és tüdőt próbáló úton jutottunk fel gyalog Magyaregregyen a Máré várába. A lefelé vezető út visszahozta tanulóink beszédkedvét.(A meredek felfelé úton a csoport tagjainak még beszélni sem volt ereje.) Kora délután Magyarhertelenden elfoglaltuk a szállásunkat, majd a strandon töltöttük el a vacsoráig hátralévő időt. A finom vacsora után táncházat tartottunk. 10 órától reggelig telefonmentes időszak volt.

A második napon a segítésre kijelölt szoba lakóival közösen elkészítettük a reggelit. Mielőtt a buszra szálltunk, a szobák rendjét megtekintették a pedagógusok. A Siklósi várat bejárva német nyelven is meghallgattuk a vár történetét. A vár történetéről szóló film megtekintése közben csoportunk tagjai feltűnően csöndesek voltak. Ennek két oka lehetett: vagy nagyon érdekesnek tartották a filmet vagy túlságosan rövid volt az éjszakai alvás. A Máriagyűdön a templom alatti parkban ebédeltünk és játszottunk. A Kegytemplomban mindenki elmélyedhetett gondolatiban a német ima után. Szaporcán az Ős-Dráva Látogatóközpontban német nyelvű idegenvezetéssel ismerkedtünk meg a kiállító terem tárgyaival, majd a majorságot néztük meg. Visszatérve Magyarhertelendre ismét felkerestük a strandot.  A vacsora után egy sváb éneket tanultunk meg. 10 órakor a gyerekek ismét érzékeny búcsút vettek telefonjaiktól.

A harmadik napon a reggeli elfogyasztása után Szigetvárra utaztunk. A várban először egy érdekes fegyverbemutatón vettünk részt, majd idegenvezető segítségével megismerkedtünk a vár történetével. Pécsen az Aranygaluska étteremben fogyasztottuk el kiadós és finom ebédünket. A Széchenyi tér megtekintése után, a városnéző kisvonatról megismerkedtünk Pécs nevezetességeivel. Mivel az idő rosszra fordult, ezért úgy döntöttünk, hogy Pécs belvárosában kapnak a gyerekek szabadidőt zsebpénzük elköltésére. Vacsora után választani lehetett a tévénézés és a kézműves foglalkozás között. 

A negyedik nap reggeli után, nehézkes volt az indulás.  Liptódra csak körülményesen tudtunk eljutni, a navigáció egy sáros földútra vezetett bennünket. Így egy hatalmas kerülővel jutottunk el Liptódra, de közben sok piciny sváb településen utaztunk át. Tanulóink segítettek elkészíteni az ebéd mellé felszolgált „Héféknédl”-t. Szalmából díszt készítettek. Megtekintettük a gyógynövény és fűszerkertet és közben sok érdekességet tudtunk meg Liptód néprajzáról. A vendéglátóink németül illetve svábul is beszéltek. Akinek kedve volt íjászkodhatott is. Az ízletes bableves mellé köretként az általunk formázott knédlit fogyasztottuk el. Ebéd után az abaligeti barlangot és denevérmúzeumot néztük meg. Visszatérve Magyarhertelendre lehetőség volt ismét a strandra menni. A finom vacsoránkat ismét a Magyarszéki Csárdából rendeltük meg. A tábortűz elmaradt a rossz idő miatt, így társasjátékozni vagy tévézni volt lehetőség. Miután a szomszédos tábor lakói elcsendesedtek, tudtunk csak elaludni. 

Az utolsó napon a reggeli elkészítése és elfogyasztása után, bepakoltuk a bőröndjeinket a buszba. Akinek a szobája rendben volt, fel is szállhatott. Az utolsónak megtekintett szoba néhány meglepetéssel szolgált. A szobák tisztasági versenyének eredményeit a buszon hirdettük ki. Az első 3 helyezett szoba lakói egy apró ajándékot kaptak. Zuhogó esőben búcsúztunk el vendéglátóinktól. Feked egységes faluképét séta közben csodálhattuk meg. A 100 év körüli sváb házakat felújították, de a helyiek nagy bánatára csak kevés ház lakott. Fekedet azért is kerestük fel, mert Császártöltéssel együtt egy internetes verseny dobogós helyét érte el.(Súr 1., Császártöltés 2., Feked 3.)Amikor megtudtuk, hogy még 200 lakosa sincs a településnek akkor felértékelődött bennünk az a sok-sok szavazat, amit kaptak. Az óbányai tájház felkeresése és megtekintése volt a tábor utolsó programja. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Császártöltésre.

A.S.E. 

MEGOSZTÁS