… de nem csak náluk, hanem a Kunsági Borvidék számos szőlőterületén, ahol korai fajtákat termelnek. Soltvadkerten a Galambos borházban ülünk, előttünk pedig a magyar költészet, vagy ha jobban tetszik: nyelvészet. De honnan is kezdjük, hogy mindenki megértse, mit tett velünk a bor? — fordulok Galambos Ádámhoz, a házigazdához.

-Hirdetés-

Egy szegedi kreatív reklámcég adta az ötletet, hogy borainkat szép magyar szavakról nevezzük el. Ehhez pedig Kosztolányi Dezső, a XX. század első felének nagy magyar írója és költője szolgált háttéranyaggal. Ő volt az, aki leírta, hogy szerinte mi a legszebben hangzó 10 magyar szó. Ezek lesznek, illetve öt esetben már lettek is boraink névadói: „Kard”, azaz Generosa, „Láng”, azaz Cserszegi, „Szűz”, azaz Irsai Olivér, „Gyöngy”, azaz Kékfrankos rozé és „Csók”, azaz Merlot.

-Igen, mások is rátértek a költői bornév-választásra. Gondolok itt Lantosék „Eszterláncára”, vagy Hit-sorozatára. És ami még adja magát párhuzamként, az az, hogy Galamboséknak is van borházuk.
-Van, bár kevesebb saját tematikus programmal, inkább tényleg borházként és rendezvényházként működtetve. Az emberek igénye az ilyen 30-50 főt befogadó, igényes termek felé fordult, ahol akár zártkörűen ünnepelhetnek együtt, tegyük hozzá: jó borokkal! Volt már itt konfirmációi, keresztelői, eljegyzési ebéd, hogy csak párat említsek. Amire „nem vagyunk alkalmasak”, az a legénybúcsú és a tejfakasztó buli — ki tudja, miért?

-És akkor térjünk rá a szüretre! Ennyi darázs nem tévedhet!…
-Igen, érnek a fürtök, meglehetősen korai szüret lesz. Augusztus elején, a napokban kezdünk ötvenhektáros családi gazdaságunkban az Irsai Olivérrel, amit kézzel szedünk. Jó termés várható, ha nem jön közbe semmi! A többi fajtát saját géppel takarítjuk be. Viszont ki kell emelnünk, hogy Kékfrankos esetében nem tesz jót a gépi szüret a jövő évi termésnek. Évek óta közepes mennyiséget szedünk, hektáronként úgy 100 mázsát. Viszont nincs elegendő emberkéz a minőségi szürethez és nem is lehetne megfizetni…

-Viszont a korai szüret után korábban is következik el a pihenés ideje, nem?
-Sajnos nem. Mivel elhúzódik a zöld időszak, hiszen szeptember után van még 1-2 napsütéses hónap, így kétszer is el kell végezni a lombtrágyás permetezést. Ez a kimerült tőkék erőnlétét hozza szinte a jövő évi termés érdekében.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS