… szokott jól sikerülni a soltvadkerti polgárőr egyesület nyári vacsorája. 1991 óta szinte azonnal a város legnagyobb bulijává nőtte ki magát ez a zenés-táncos rendezvény — ha a tóparti eseményeket nem vesszük ide. Az összetartó tagság és a paraszti-népi hagyományok ápolása az, amely minden meghirdetés nélkül idevonz öreget és fiatalt egyaránt — augusztus első szombatján.

-Hirdetés-

A Selymesben megbúvó Sárközi-tanya udvara adott idén is otthont a több száz embert megmozgató rendezvénynek. Mint Bene Zsolt elnök kiemelte, a Sárközi és a Schnürlein család segítsége, áldozatvállalása nélkül nehezen menne ilyen gördülékenyen a vacsoraest.

A megnyitón dr. Fekecs Dénes megyei polgárőr elnök, illetve országos alelnök emléklapot adott át a jubiláló polgárőröknek, Lehoczki Ferenc polgármester pedig pénzjutalmat az arra méltó tagoknak. Mint beszédében kiemelte, Soltvadkerten és környékén szinte nincs olyan rendezvény, ahol nem vennék igénybe a polgárőrök szolgálatát. Az esti őrjáratok pedig a rendőrséget tehermentesítik és nagyban hozzájárulnak a járás biztonságához.

Dr. Fekecs Dénes elmondta, hogy 2019 júniusában Soltvadkert ad helyet a megyei polgárőr napnak. A tópart ideális helyszín lesz majd. Emellett örömére szolgál, hogy idén tavasszal egy Skoda Octavia Combi gépjármű került a soltvadkerti polgárőrök használatába.

Az est fénypontja mindig a birkapörkölt, ami csak itt és csak most!… A két elkövető (a két „szakács-költő-művész”) Szekeres Sándor és Májer Zsolt volt, segítőik pedig Szeg Mihály és Hachbold Nándor. Elmondásuk szerint a hat bográcsba négy birka került, 148 kg össztömegben.

A vacsora után a Szamosi Band lépett a mikrofonok mögé és kezdetét vette a tánc. Senkit sem kellett biztatni…. És ami a vadkerti polgárőr vacsora eredetisége, az ezután következett: a gyerekprogramok: a vendéglátó családok játszóteret és foglalkoztatót alakítottak ki a 3-5-7-éves gyerekeknek, akik minden évben nagy számban jelennek meg. Sokuknak zseblámpája is van, hiszen nincs annál izgalmasabb, mint éjjel rohangálni a pusztában, a földutakon, vagy az kiserdőben. Akik pedig ezelőtt 10-15 évvel tették ugyanezt, most az ifjúsági sarokban beszélgettek, vagy épp úgy táncolták a csárdást, mint szüleik és nagyszüleik.

Mert a polgárőr szellemiség Soltvadkerten öröklődik…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS