Az Izsáki Helyközség és Falcon Hungary Kft 2018. augusztus 5-6-án seregélyriasztási bemutatót tartott a szőlősgazdák részére. Mint ismeretes, az őszi seregélyinvázió a szőlősgazdák egyik legnagyobb réme. Az egyébként rovarokkal és apró gerinctelenekkel táplálkozó hasznos madár, az őszi vonuláskor a legelőket borító magasabb növényzet miatt keresi a táplálékukat gyümölcsösökben. Ha a gazdák nem figyelnek, a madarak néhány pillanat alatt elpusztíthatják az egész termést a szüret előtt, ezzel tönkre téve az egész éves munkát. Az akár öt-hatezres madárcsapat egy nap többször lecsaphat, sőt, nemcsak annyi kárt okoz, amennyit megeszik, mert leveri az érett fürtöket is.

-Hirdetés-

A szőlősgazdák eddig is számos módszert kipróbáltak a seregélyek távoltartására, de egyik sem száz százalékos. Ráadásul a seregély egy intelligens madár, és nagyon hamar kitanulja, ha nem éri fizikai retorzió, nyugodtam folytathatja a lakmározást. A seregélyek ellen az igazi riasztó erő a természetes ellenségük, a ragadozó madarak bevetése. A Falcon Hungary Kft a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren 2007 óta tartó madárriasztó tevékenysége során sikeresen alkalmazott sólymokat a madarak távoltartására. Ezt a bevált módszert ültették át a mezőgazdasági és egyéb területek védelmére.

Az izsáki bemutató során Krekács Zoltán hivatásos solymász és csapata, négy sólyommal és egy héjával mutatta be a ragadozó madarak alkalmazásának gyakorlatát. A bázishely kialakítása a madarak ellátása és az adott helyhez történő szoktatást szolgálja. A madarak bevetéséhez fontos, hogy a terület jól át/belátható legyen. Legyenek utak, ahol gyorsan lehet helyet változtatni, ha szükséges. „A sólyom nemcsak támadja a seregélyeket, hanem utánuk is repül, jó hasonlattal, nem mindegy, hogy a kutya megugat, vagy hazáig kerget, – emiatt tud a sólyom hatékony lenni.” – magyarázza a solymász.

A seregélyek ellen a ’madár-ijesztgető’ szerkezetek nem hatékonyak, a hatékony módszerek meg költségesek. Össztársadalmi és államigazgatási összefogással, komplex ökológiai gondolkodással lehetne e téren nagyobb eredményeket elérni, de ez nincs meg. A szőlősgazdáknak fel van adva a lecke…

-fg-

MEGOSZTÁS