Császártöltés Község Önkormányzata szervezésében a Falualapítók Ünnepének három napos program sorozata 2018. augusztus 10-én péntek délután kezdetét vette. Takácsné Stalter Judit polgármester köszöntőjével megnyitotta az ünnepi hétvégét a Közösségek Házában.

-Hirdetés-

Ezt követően ifj. Kunhegyesi Ferenc „Kozmikus utas” kiállítását megnyitotta Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész, aki röviden ismertette a festőművész életútját és munkásságát. Az alkotó így beszél magáról: „Figurális festőként általában belső víziókat festek. Lényeim egy időtlen tér, álom és valóság közt létező misztikus jelenetek szereplői. Munkásságomat a folytonos kísérletező tapasztalás jellemzi.” A kiállított festményeket a Közösségek Házában a hétvégén megtekinthették az érdeklődők.

A vendégek a kiállítás megnyitása után a Teleház Rózsakertjében a SRAMLIKINGS együttes fergeteges műsorát tapsolhatták végig.

Szombat délelőtt a gyerekeké volt a főszerep: ingyenes kézműves foglalkozások a Császártöltési civil szervezetek közreműködésével. A Teleház belső udvarában a Rózsakertben és Fazekas Házban az óvónők és a pedagógusok segítségével szebbnél –szebb kreatív meglepetések készültek.

A vendégek Falunéző Kisvonattal nézhették végig Császártöltés hangulatos utcáit és pince sorait.

Kicsiket és nagyokat Kalap Jakab zenés bábszínháza várta a színpad elé, ahol vidám hangulatos bábokat és mókázást láthatott a közönség.

A vidám hangulat a Ligetben folytatódott. A Falusi Olimpia versenyre már előző napokon jelentkezni lehetett baráti társaságoknak, családoknak. Ez így is történt hat csapat vállalta a megmérettetést. Örömmel fogadták, hogy a meghívott Súr településről két csapat képviselte magát a vetélkedőn.

A kánikula emberpróbáló feladat elé állította a versenyzőket, de a virtus megmutatkozott. A szervezők vicces, ötletes feladatokat találtak ki és a csapatok bizonyították rátermettségüket. Népi ihletésű a krumpli dobás kosárba, gumicsizma lábbal hajítása ki tudja messzebbre, bekötött szemmel egy verseny társát talicskába tolni a szlalom pályán,stb. . Ügyességi játékokban a jó szereplés és a csapatmunka meghozta gyümölcsét az első helyezettnek egy talicska ital volt a jutalma. Meglepetés, hogy a Falusi Olimpia végén Habparty várta a gyerekeket és vidáman lubickoltak a fehér hab hullámokban.

A jól sikerült Falusi Olimpia szervezését, díjainak finanszírozását a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány támogatta.

Szombat délután a „Bográcsban főtt ételek versenye” kezdődött értékes jutalmakért és a „Legjobb szombatesti szakács” serlegért vacsora előtt az eredményhirdetés és oklevél átadás megtörtént.

Szombat este az ünnepélyes díjátadás következett különböző kategóriákban.

A Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány minden évben kiemelt feladatának tekinti, hogy megjutalmazza azokat a császártöltési középiskolás, főiskolás illetve egyetemista diákokat, akiknek tanév végi tanulmányi átlaga jeles vagy kitűnő. A Falualapítók Ünnepe jó alkalom arra, hogy eleget tegyen ennek a vállalásának. Az okleveleket és a vele járó pénzjutalmakat Takácsné Stalter Judit polgármester és Hidasné Márin Magdolna, az alapítvány elnöke adta át:

  • Ledniczky Réka
  • Jónás Levente
  • Angeli Laura
  • Györgye Melissza
  • Lovasi Anna tanulóknak.

A kuratórium elnöke megköszönte az eddigi alapítványi támogatást és elmondta, hogy a továbbiakban is szeretnék megjutalmazni a jól teljesítő diákokat. Mindemellett szeretnék felújítani a Szálas Béla kilátót és annak környékét. Várják az önkéntes adományokat és felajánlásokat is.

A Falualapítók Ünnepének kiemelt eseménye a Császártöltési borverseny eredményhirdetése. Az okleveleket Lakner László a Hegyközség elnöke adta át az első három helyezettnek és a „Táncoló sváb” szobor meglocsolása a kategória győztes borokkal.

A Teleház előtt a kellemes nyár esti időben elfogyasztott vacsora után a színpadon Varga Feri és Balássy Betty műsorát nézhette és énekelhette a közönség.

A vidám nyári hangulatot az utcabál zenekara a Vaskúti Bohémek pezsdítette fel. Az utca és a tér megtelt táncos lábú vendégekkel, akik hajnalig ropták és fáradtan tértek haza.

Vasárnap augusztus 12-én délután a Ligetben folytatódott a program „Házaspárok útja” átadása és Főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános megszentelte a sétányon a stációkat.

Befejező esemény a „Legyen a vendégünk…!”óriássüteménye a Fatörzs. A Deggenhausertal közben hosszú asztalokon ízlésesen végig helyezve a falu lányai, asszonyai által sütött csokis csodák.  Az egészet felszeletelve a vendégek kóstolhatták és közben Kothencz Lali műsorát hallgatták és tapsolták meg.

A Falualapítók Ünnepe sikeres, színvonalas hétvégét rendezett dicséret a szervezőknek.

A.S.E.

MEGOSZTÁS