Augusztus 20., Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe, melyet az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére rendeznek meg minden évben szerte az országban ezen a napon.

-Hirdetés-

Szent István király kultuszára mindig is nagy figyelmet szenteltek. Minden kornak megvolt a maga sajátos szokása, amivel megemlékezett I. István uralkodásáról és az államalapításról, aminek dátumát augusztus 20-ra tették. 1083. augusztus 20-án Szent László király a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-Bazilikában Imre herceg és Gellért püspök ereklyéivel együtt, ami az akkori szokások szerint a szentté avatást jelentette.

Mint minden magyar településen, Kiskőrösön is megemlékeztek erről az eseményről. Délelőtt 9-kor a katolikus templom melletti téren egy ünnepi szentmisére várták az érdeklődőket. 

A mise végén Domonyi László polgármester úr köszöntötte a résztvevőket és mondta el ünnepi gondolatait, majd Fischer Boglárka énekelt és Tóth Eszter mondott verset.

Az ünnepi műsort kenyérszentelés, boráldás és a szózat eléneklésével zárták.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS