„A lakosság fizikai aktivitásának növelése és az egészségfejlesztő testmozgás kultúrájának kialakítása a szabadidősport révén, a rekreációs sportszakember-képzés, valamint a sportszolgáltatások létrehozásának támogatásával a Dél-alföldi régióban” nevű projekt keretein belül valósult meg az a családi sportnap augusztus 20-án a kiskőrösi fürdő területén, melynek főpályázója, a Szegedi Rekreációs Sport Club.

-Hirdetés-

A Szegedi Rekreációs Sport Club 2002-ben alakult meg, majd szabadidősport-szervezői és megvalósítói szakmai tevékenységét 2003-ban kezdte meg. Az egyesület létrehozása az akkor még Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatóinak ötlete volt. Az alapítók komoly szakmai érveket vonultattak fel a szervezet létrehozása mellett, mint pl. a rekreáció szakos hallgatók rendezvényszervezési gyakorlati helyeinek biztosítása, a hallgatók sportrendezvényeinek szakmai és anyagi támogatása, az egyetemi dolgozóknak és családtagjainak hasznos és élvezetes szabadidős programok szervezése és lebonyolítása, valamint a lakosság rekreációs igényeinek kielégítése. Az egyesület alapszabálya szerint a Szegedi Rekreációs Sport Club elkötelezett az egészséges, aktív életmód népszerűsítésében, melyhez szolgáltatásokat nyújt.

Projekt fő célja az egészségfejlesztő testmozgás támogatása a Dél-alföldi régióban. Ennek keretében a fő pályázó, a szabadidősport fejlesztési területén nagy tapasztalattal rendelkező Szegedi Rekreációs Sport Club és konzorciumi partnerei olyan komplex rekreációs és prevenciós programok megvalósítását tűzték ki célul, melyek javítják a testmozgáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést, segítik a napi mozgásmennyiség növekedését, ezáltal a krónikus betegségek megelőzését és az emocionális és mentális stabilitás létrejöttét. A projekt további fő céljaként határozható meg a szabadidősportban érdekelt ágazatközi szereplők (pl. önkormányzatok, sport- és szabadidős szolgáltatók) együttműködésének ösztönzése. Programjaikkal a Dél-Alföld több mint félszáz településén jelennek meg.

A programok 5 fő területre bonthatóak:

  1. Családi sportnapok (“Fitt-Família“): Szabadidősportok népszerűsítése, sportolási tanácsadás. Egészségfejlesztő és életmódközvetítő elemek (pl. testösszetétel meghatározás InBody-val, vérnyomás mérés, vércukorszint mérés, koleszterin-szint mérés, életmódtanácsadás)
  2. A strandsport programok (“Stramm-Fürdő“): Strandfürdőkhöz kapcsolódó sportrekreációs tevékenységek, egészségdiagnosztika.
  3. A senior fitnesznapok (“Idősebbek újra kezdhetik!“): Idősek számára tervezett sportrekreációs tevékenységek, egészségdiagnosztika.
  4. Inkluzív sportprogram fogyatékossággal élőkkel (“Győzzünk együtt!“): Fogyatékosok számára tervezett sportrekreációs tevékenységek.
  5. Munkahelyi klubfoglalkozások (“Mozgásóra“): Munkahelyekre tervezett sportrekreációs tevékenységek, egészségdiagnosztika.

A kezdeményezés népszerűnek és sikeresnek tekinthető, hiszen az egészségügyi sátornál egész délután hosszú sorok álltak. Egy validált kérdőív kitöltése után lehetőség volt többek között vércukor és testzsír-százalék mérésre, testösszetétel meghatározásra és koleszterin-szint mérésre is. A sportolási lehetőségeket sokan megragadták, az elsősegélynyújtó oktatásokat pedig az idősektől a gyerekekig mindenki figyelemmel hallgatta. Az újraélesztést és a vízből mentést sokan ki is próbálták, a direkt erre a célra hozott bábuk valamelyikén.

O.S.

MEGOSZTÁS