Nagyszerű kapcsolatot ápol hosszú évek óta egymással a Das-Sáriban élő szlovákság a kiskőrösi szlovákokkal. Idén 10. alkalommal rendezték meg Dabas-Sáriban a rétesfesztivált, melyre a kiskőrösiek is meghívást kaptak.

-Hirdetés-

A csoportot vezető Gmoser Györgyné elmondta, hogy a Dabas-Sáriak idén 16. alkalommal voltak a kiskőrösi rétesfesztiválon és az itteni rendezvény jó ötlete és sikeressége folytán szervezik meg ők is minden évben a hasonló eseményüket. Annyi a különbség a két rendezvény között, hogy Dabas-Sáriban mindenki az otthon megsütött réteseit kínálja és nem a helyszínen történik azok elkészítése, mint az Kiskőrösön már megszokhattuk. A kiskőrösieket a rendezvényen a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar, valamint a szlovákok szervezetének tagjai képviselték. Nagy sikert aratott a hagyományos „szaladgálós rétes”, amit túrós, káposztás, meggyes és almás töltelékkel kínáltak. Az esemény 10. évfordulója alkalmából a szervezők a résztvevők munkáját különféle ajándékcsomagokkal is megköszönték.

Filus Tibor

 

A Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének működésének, tevékenységének támogatását, főként a nemzetiségek önazonosságának megőrzését, anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolását szolgáló, továbbá nemzetiségi érdekképviseleti célok megvalósítása érdekében végzett tevékenységének támogatását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

MEGOSZTÁS