Az idén, a korábbi évek hagyományaitól eltérően, nem szeptemberben, hanem augusztus utolsó hetében rendezte meg Izsákon a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakága az „A” kategóriás póni egyes-, kettes- és négyesfogatok, valamint a kettes- és négyesfogatok Országos Bajnokságának 49. döntőjét. A verseny egyben nemzetközi CAI2*-os egyes-, és kettesfogathajtó, valamint CAI3*-os Világkupa minősítő verseny is volt a négyesfogatok számára. Összesen 7 nemzet 55 fogata nevezett, a magyar hajtókon kívül Ausztria, Csehország, Horvátország, Olaszország, Románia és Svájc is képviseltette magát a megmérettetésen. Az izsáki fogathajtó pálya, a korábbi versenyek tapasztalatai alapján, kedvező körülmények között, jól kialakított gyakorló és versenyhelyszínekkel fogadta a versenyzőket. A maratonhajtás akadályainak sorrendje a nézőknek tette egyszerűbbé kedvenc versenyzőjük figyelemmel kísérését.

-Hirdetés-

2018. augusztus 23-án, csütörtökön az állatorvosi szemlével és a technikai értekezlettel kezdődött, majd 24-én, pénteken kellemes időben, reggel nyolctól este hétig zajlott a díjhajtás. A szombati versenynapon nemcsak az maratonhajtás, hanem meleg nyári napsütés is próbára tette a fogatosokat. 25-én vasárnap viszont, az akadályhajtás második felére már a zuhogó eső nehezítette a versenyt.

Az összetett végeredmény alapján, a négyesfogathajtóknál Dobrovitz József mindhárom versenyszámot megnyerte, immáron 10. alkalommal, magyar bajnok. A kettesfogathajtóknál Penzer László lett első. A további eredmények kapcsán, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke örömmel állapította meg, hogy a fiatalok is eredményesen szerepeltek és bennük rejlik a fogathajtás jövője. A részletes eredmények a fogatsport.hu oldalon és a Facebook-on tekinthetők meg.

A kiskőrösi kistérséget Szabó Pál (Soltszentimre, Izsáki Sárfehér SE) kettesfogatban és Bárdos Attila, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) négyesfogatával képviselte. Az Akker Tüzép támogatásával indult Szabó Pál a kettesfogat díjhajtás nemzeti kategóriáját nyerte meg. Bárdos Attila és Újházi Attila (Bugac, Abonyi Imre LSE) összeállítású Bács-Kiskun megye csapata, a négyesfogathajtók csapatversenyében lett bronzérmes.

-fg-

MEGOSZTÁS