Az idei Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok rendezvénysorozat már pénteken elkezdődött a Szarvas Fogadóban, ahol a Kiskőrösi „Gondűző” borlovagrend tartott szakmai délutánt. A rendezvényen „Kiskőrös szőlő- és borkultúrájának kezdetei: a 18. és a 19. század kihívásai” címmel tartott előadást Turán István történész, majd Dr. Hajdú Edit tudományos kutató mesélt Dr. Csizmazia Darab József életéről és munkásságáról. A szakmai délután végén sor került a Kadarka Szalon – meghívásos borverseny értékelésére és eredményhirdetésére.

-Hirdetés-

16 órakor az Ágnes Galériában, Üveghíd Szentendre – Budapest – Kiskőrös – Magyar művészek kiállítását nyitotta meg Farkas Gábor, Prima Primissima díjas építész. A megnyitón a Szürkeverebek Jazzbandája is fellépett, szórakoztatva  ezzel a galéria előtt összegyűlt közönséget.

A szlovák népdalkör és citerazenekar dala, méltó nyitánya volt a 2018-as szüreti ünnepségnek. A téren egybegyűlt Kiskőrös város önkormányzatának képviselői, Rideg László (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke), Font Sándor (országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke) és a különböző nemzetek delegációi, Domonyi László polgármesterünk beszéde után együtt fedezték fel városunk büszkeségeit a különböző pavilonokban.

A délután folytatásaként a Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatéért Díjat Szűcs Gyula vehette át. A díjátadó ünnepséget követően a Kiskőrösi „Gondűző” borlovagrend felavatta új borlovagjait, mindezt 300 pohár kiskőrösi kadarka zászlós borral koccintva ünnepelték meg.

A Pátria épülete Kőrösi Tamás festő kiállításának adott helyszínt, ahol is Szedmák Tamás képviselő köszöntötte a megjelenteket majd Kunhegyesi Feró interaktív, magával ragadó előadásában bemutatta a festő munkásságát. A színek bűvöletében-ahogy a kiállítás címe jelzi– egy csöppet nyugalomra találhattunk. A portrék és a tájképek mindenkiben más-más érzést hoztak felszínre, melynek hangot is adhattunk.

Az első nap zárásaként Magyarország egyik legismertebb, legnépszerűbb bandája, a Wellhello lépett színpadra. A koncert után a szórakozni vágyó fiatalok a Jet Caffe & Madeira Cafe party sátraiban bulizhattak hajnalig.

Sz.Á., K.Sz. 

MEGOSZTÁS