Nagy izgalommal várták diákok, pedagógusok és a szülők is a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepségét. A intézmény első tanítási napja rendhagyó módon szeptember 5-én volt, mert az iskola dolgozói a 20 éves testvériskolai kapcsolat megünneplése alkalmából pár napot a romániai Nagyenyeden töltöttek.

-Hirdetés-

Az intézményben három osztály kezdi meg az 1. évfolyamot: 1.a 18 fő, osztályfőnök – Sörfőzőné Haskó Ildikó, 1.b 20 fő, osztályfőnök Dobszai Ildikó, 1.c 20 fő, osztályfőnök Asztalos Olga. A legkisebbeket Udvarhelyi Attila intézmény igazgató és Homoki Pál evangélikus lelkész köszöntötte egyenként egy kézfogással. Az eseményen igét hirdetett Homoki Pál és áldását adta a tanévkezdő gyermekekre. Megható pillanat volt, amikor az intézménybe járó idősebb diákok felkísérték 1. osztályos testvéreiket a színpadra és verssel köszöntötték a jelenlévőket.

Az iskola igazgatója Udvarhelyi Attila köszöntő beszédében elmondta, hogy az Erdélyben lévő nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal fennálló húsz éves testvériskolai kapcsolat megünneplésének köszönhetően Magyarországon talán utolsóként tarják a tanévnyitó ünnepségüket. Kérte a szülőket, hogy ösztönözzék gyermekeiket a minél sokrétűbb, s hasznosabb időtöltés kialakítására, használják ki az iskola szabadidős foglalkozásait, szakköreit, alapfokú művészetoktatási foglalkozásait, a városban, az iskolában tálcán nyújtott, jó körülményeket biztosító sportolási lehetőségeit! Az alapfokú művészetoktatás keretében még társastánc, színjátszó, grafika, kerámia tanszakokra lehet jelentkezni. A szakkörök meghirdetésére még ebben a hónapban kerül sor. A sportágak közül asztalitenisz, atlétika, birkózás, kézilabda, karate és labdarúgás közül választhatnak a diákok.

Fejlesztések az iskolában
Az iskola folyamatos fejlesztésekkel igyekszik hozzájárulni a már említett, újabb és újabb kihívásokat jelentő nevelő-oktató munka eredményes megvalósításához. Ez egyrészt infrastruktúrális fejlesztést jelent az intézménynél. Nyertes pályázat révén ivókutak kerültek kiépítésre az iskola udvarán. Költségvetési megtakarításból az emeleti tantermekbe légkondicionáló berendezések kerültek beszerelésre. Megújul a kistornaterem, az új iskola aulája, a díszterem, mellyel párhuzamosan az iskolai könyvtár új beépítésként a „D” épület emeleti részébe kerül, ahol még két új tantermet is kialakítanak. A munkálatok teljes mértékben várhatóan október végére fejeződnek be, addig is kérik az érintettek türelmét az esetleges kellemetlenségekért! A város önkormányzata jóvoltából a sportcsarnok is felújításra kerül, mely a testnevelés órák, sportfoglalkozások megtartásának átszervezésével jár december végéig, valamint az óraközi szünetekben kíván nagyobb odafigyelést a jelzett időszakban a balesetek megelőzése érdekében. Az iskola igazgatója türelmet, megértést és nagy odafigyelést kért az érintettektől.

A fejlesztés másik része a szakmai, módszertani terület módosítása, újítása. A hétfői áhítatok ebben tanévben hétfőnként 8 órakor kezdődnek. A diákoknak 7:45-re kell az iskolába érkezniük, hogy a táskájukat az alsósok a tantermeikbe, a felsősök az öltöző szekrényeikbe tehessék, majd az osztályfőnökök vezetésével vonulnak át az evangélikus templomba. Az 1. évfolyamon felmenő rendszerben egy reál és egy természettudományi programot indítunk be a nevezett területek népszerűsítésére az arra érdeklődők számára. A készség tantárgyakat – ének-zene, testnevelés, technika és rajz – ettől a tanévtől szövegesen értékeljük minden évfolyamon. „megfelelt” jelenti a követelmények teljesítését, míg a „meg nem felelt” következménye az évismétlés. Bíznak abban, hogy ez a változtatás az érintett készség tantárgyak élményszerűbb megismerését eredményezi. A 7. és a 8 évfolyamon a természettudományi tantárgyakat féléves ciklusokban tömbösítve fogják tanulni a diákok heti 3-3 órában. Ez a gyakorlás és tananyag eredményesebb feldolgozását, elsajátítását segítheti. Mindezek következménye, hogy minden héten ugyanaz az órarend az I. félévben, majd minimális változtatással a II. félévben. A magyar és matematika tantárgyak óraszámának csökkentésével kívánjuk csökkenteni azon tanulók terheit, akik kevésbé motiváltak a tanulásban. Ezzel együtt az egyéni és tehetséggondozó foglalkozások számának növelésével biztosítanak teret a kimagasló tanulmányi eredmények eléréséhez. A köznevelési sportiskolai programhoz igazodva adnak lehetőséget az egyéni tanrend kialakítására az egyéni versenysportot űzők részére a speciális edzésrendszerükhöz igazodva. Továbbra is lehetőség heti két testnevelés óra kiváltása, ha a gyermek igazoltan és rendszeresen jár edzésekre, sportfoglalkozásra pl. speening, lovaglás, stb. A kérelmeket kérték a jövő hét végéig leadni. Ehhez segítségül nyomtatványokat is tudnak adni, melyek az osztályfőnököktől átvehetők. Alapesetben az 5-6. évfolyamon heti 1 óra, míg 7-8. évfolyamon heti 2 óra megtartására a 7. órában kerül sor. Folytatják az úszásprogramukat, melynek keretében a 2. évfolyamon osztályonként 8 hétig heti két alkalommal (kedd, szerda) járnak majd Kiskőrösre a tanuszodába a gyermekek egy kezdő és egy haladó csoportra bontva Bischoff Ádám és Újvári Gábor testnevelők irányításával. Ingyenes lovas programban részesülhetnek a mozgáskoordinációban fejlesztésre szorulók Muskó Gabriella gyógypedagógus szervezésével, oktatásával, de lehetőség lesz önköltségen is lovagolni Kiskunhalason. A nevelőtestületbe egy új kolléga érkezett: Lovász Noémi matematikát fog tanítani. Elhangzott, hogy az iskolabusz menetrendje a következőképpen alakul: reggel indulás Selymesről 6:45-kor, Pirtóról 6:50-kor, Vadkerti tóról 7:10-kor, majd Felsőcsáborról 7:30-kor. Hazaindulás a tanítás után 13:50-kor, illetve 16 órakor.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (101 db kép)
MEGOSZTÁS