Az ORFK (Országos Rendőr-főkapitányság) hivatalos közleményt adott ki a közlekedők ellenőrzésére vonatkozóan. „A betartott szabályok mindenkit védenek”- írja a police.hu.

-Hirdetés-

Ahogy a rendőrségi honlapon is olvasható, a rendőrség megadta az esélyt a közlekedők számára, amikor bejelentett és jól látható módon végezték a traffipax ellenőrzéseket. „Remélte, hogy ez az előzékeny gesztus – korrekt partneri kapcsolatot feltételezve – jogkövető közlekedési magatartást vált ki. Mára bebizonyosodott, hogy az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt. A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye.”A rendőrség ezért úgy döntött, hogy változtat, hátha a balesetek száma csökken, ha más módszerrel történik az autósok ellenőrzése. Konkrétan a traffipax ellenőrzés folyhat észre nem vehető módon is. Mielőtt bárki megkérdőjelezné a jogszerűséget, az ORFK tudatja, hogy „Mivel jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatóak.” Ez a módszer egyébként más európai országokban már él és működik is (pl.: Franciaország, Németország, Szlovénia, Ausztria stb.).

A rendőrség többek között emiatt is új közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen (pl.: sebességtúllépés, ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés, a biztonsági eszközök használatának ellenőrzése). Nagy hangsúlyt fektetnek a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek: a gyalogosok, kerékpárosok és a motorkerékpárosok védelmére is. Az ellenőrzések célja nem a bírságbevételek növelése, hanem a negatív folyamatok megfékezése, a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg vagy veszítsék életüket az utakon.”

Forrás: police.hu

DéKá

MEGOSZTÁS