Annak idején még októberben is zajlott, mostanság pedig csak a kékszőlő utolját szedik szeptember közepén. Köszönhető mindez a globális felmelegedésnek, azaz a nyári napsütéses órák megnövekedésének, melyek előrébb hozzák a szőlő érett állapotát. Hogy mégis mi történik szüretben és „hogyan tovább”, erről kérdeztük a soltvadkerti Lantos Szabolcsot és Lantosné Mayer Zsuzsát.

-Hirdetés-

-Mekkora területről szeditek a szőlőt?
-20 hektárról szüretelünk. Szőlőbirtokunkon Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Kékoportó, Kövidinka, Pozsonyi fehér, Cabernet franc és sauvignon terem. A szüret túlnyomó részben kézi szürettel történik a kíméletes feldolgozás érdekében, illetve a hagyományos művelésű szőlők szedése kizárólag kézzel történhet.

-Tudom, hogy sokfajta bor készül nálatok. Mind saját termésből?
-Irsai Olivért vásárolunk, mivel abból nincs saját területünk, illetve Kövidinkát szoktunk hozzávásárolni a saját termésünkhöz évről-évre ugyanattól a termelőtől.

-Vadkerten még mozog a határ, de nálatok mettől meddig tart majd a szüret?
-A szüret Cserszegi fűszeressel kezdődött, idén 2 héttel korábban, mint a szokásos, és valamikor október legvégén – november elején fejezzük be a Kövidinkával és a Cabernet-vel.

-Egyre több helyen találnak ki a borászok fantázianevet a boraiknak. Ez megkülönbözteti a többi borász hasonló fajtájától, illetve egyfajta márkanévvé is válhat. Ez nálatok is működik…
-Igyekszünk hangsúlyt fektetni a helyi fajták értékeinek kiemelésére és megőrzésére, a fajtaszerkezetet is nagyrészt ezek határozzák meg.

Alap borcsaládunk minden tagja fantázianevet kapott (van olyan, amit kedves törzsfogyasztónk javaslata alapján neveztünk el), mivel ezek a nevek kicsit megszemélyesítik a borfajtát, közelebb hozzák a fogyasztóhoz, próbálják egy szóban elmondani, hogy mit várhatunk a palackban lévő bortól.

Így lett az Irsai Olivér – ÜDE, a Kövidinka – NEKED, a Cserszegi fűszeres – KACÉR, a Rosé – MÉÉG, a Portugieser – LAZA.

A prémium boraink között megtalálható a Kadarka és Kékfrankos, valamint a Cabernet franc, és itt is vannak fantázianévvel felruházott boraink: a Tőkék könnye (fahordós Ezerjó), a Lámpagyújtogató (fahordós Pozsonyi fehér), az Eszterlánc nevű gyöngyözőboraink és persze a Hit, ami a családi pincészet hitvallását hirdető csúcsbora, kizárólag a legkiválóbb évjáratok legjobb tételeiből elkészítve.

-Itt kell feltennem a laikus kérdést: a cuvée bor több fajta összevegyítése. De ez a készítéskor szőlő, must, vagy bor formájában kerül összekeverésre a hordóban?
-Mint tudjuk, a cuvée az azonos évjáratú, de különböző szőlőfajtából készült borok különböző arányú házasítását jelenti, ez izgalmas játék minden borásznak. Nálunk a borok házasítása már borként történik meg, de ez történhet már a feldolgozáskor szőlő vagy must formájában is..

-És hogyan győződtök meg arról, hogy az a bor jó? Csak ízleléssel vagy van vegyi vizsgálat is laborban? Esetleg számítások is közrejátszanak?
-Annak megállapításához, hogy egy bor jó-e, a legfontosabb a borász orra és ízlelése. A legfontosabb bírálat mindig érzékszervi úton, tehát kóstolással történik. Kóstolni szinte minden állomásnál szükséges: szőlőként, mustként, erjedés alatt és a kész bort is természetesen. Minden esetben el kell végezni persze a bor paramétereinek tisztázására a laborvizsgálatot, mert ez alapján kerül megállapításra az alkoholfok is, valamint további adatok, melyeket a fogyasztók védelmében figyelni és kontrollálni kell, például a bor kénszintje.

-Szeptember 22-én ismét vendégsereg érkezik a borházatokba. Hogy haladtok a saját rendezvényeitekkel? Hiszen a művelődési ház ugyancsak számtalan színvonalas, zenés-grillezős programot rendez.
-Van Lecsó és Fröccs Party-nk , mégpedig nyár elején, amikor szezonja van. Novemberben szintén adott a téma: Márton napi Újborünnep és Mulatság! Aztán jött az ötlet, hogy nyár végére tegyünk egy nyárbúcsúztató programot, amikor még lehetőség van a hosszú tél előtt kicsit lazítani a teraszon a barátok társaságában. Mi a borvacsorák mellé igyekszünk igényes és szórakoztató zenei programot is hozzátenni, hogy teljes legyen az este. A jazz zene mindkettőnk kedvence, ráadásul nagyon jó közösségteremtő hangulata is van, ezért teszünk jazz koncertet a grillvacsora mellé.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS