Az Európai Mobilitási Hét részeként Családi hétvégét rendeznek a járműforgalom elől lezárt budapesti Andrássy úton, ahol a környezetbarát közlekedéshez kapcsolódó bemutatókkal, játékokkal, programokkal és ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap. 

-Hirdetés-

A szeptember 16. és 22. között megrendezett Európai Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára a megnyitón elmondta: Magyarország a tizenhetedik alkalommal csatakozott a rendezvénysorozathoz, és a harmadik az európai országok listáján a jelentkező önkormányzatok, a programok, illetve a várható érdeklődők számát tekintve.

A minisztérium megduplázta a rendelkezésre álló forrást, idén 140 millió forinttal támogatják a programok megszervezését – tette hozzá. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a hét programjai segítenek annak megtapasztalásában, hogy lehet autómentesen is közlekedni, vannak olyan közlekedési csatlakozások, amelyek költséghatékonyabb és gyorsabb utazást tesznek lehetővé.

A kormányzat elkötelezettsége és az erre a célra fordított források azonban csak akkor hatékonyak, ha az emberekben is megvan a kezdeményezés iránti nyitottság – hangsúlyozta Weingartner Balázs. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta: az idei mobilitási hét speciális témája a multimodalitás, ami a különböző közlekedési módok legkedvezőbb kombinációját jelenti, és számos előnnyel jár. A közlekedési eszközök kombinálásával gyorsabban, kevesebb költséggel, nagyobb rugalmassággal lehet utazni, emellett kisebb lesz a környezetszennyezés, javulnak a légszennyezettségi mutatók, kevesebb lesz a közlekedési dugó és csökken az elvesztegetett órák száma – fejtette ki.

A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: a mobilitás fontos a városok élhetősége szempontjából. Az elmúlt években sikerült vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést, amelynek részarányát a fővárosi önkormányzat szeretné növelni – tette hozzá.
Bagdy Gábor felidézte az Economist Intelligence Unit (EIU) 140 várost vizsgáló tanulmányát, amely szerint Budapest élhetősége évről évre javul, a magyar főváros 2010-ben az 55. helyen, 2014-ben az 50. helyen, 2018-ban pedig már a 34. helyen végzett.
Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója egyebek mellett hangsúlyozta: a közlekedési rendszer működtetésével és fejlesztésével is élhetőbbé, emberközelibbé szeretnék tenni a várost. A következő időszak egyik legnagyobb kihívásának nevezte olyan együttműködési modell kialakítását, amelyben megvalósulhat a főváros és környékének egységes közlekedésszervezése.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet, a hétvégi programok során az 1,8 kilométer hosszú, a járműforgalom elől lezárt útszakaszon a gyerekek és a felnőttek is megismerkedhetnek azokkal a közlekedési módokkal, amelyek versenyképes és környezetkímélő alternatívát kínálnak. Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva rendezi meg a Családi hétvégét a főváros, illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Forrás: www.mti.hu
Képek: illusztráció 

MEGOSZTÁS