2018. szeptember 15-én tartották meg a nyárra tervezett, de akkor az időjárás miatt elmaradt I. Rendvédelmi Napot. A szervezők kitettek magukért, hiszen megyei és annak határán is átnyúló szervezésnek lehettek tanúi, akik kilátogattak a rendezvényre. Az eseményt a Kiskőrös 300 emlékév programsorozatába illesztette be Kiskőrös Város Önkormányzata, akik a főszervezői feladatok ellátására a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Kiskőrösi Rendőrkapitányságát kérték fel.

-Hirdetés-

9 óra 30 perckor városunk polgármestere, Domonyi László és Kuti Erika c.r.őrnagy köszöntötték az egybegyűlteket.

Elsőként a Tabdi Óvodás Tűzoltók nyitották meg a rendezvényt. A sok kis apróság egyenruhába bújt és igazán szemléletes bemutatót tartottak az összegyűlteknek. Segítségükre volt az egykor szintén tűzoltó Tóth Imre, aki saját maga épített tűzoltó kocsit az óvodások számára.

Bemutatkoztak a Pest Megyei Polgárőr Szövetség kutyái is. Kicsik, nagyok és felnőttek mind lélegzetvisszafojtva figyelték a már kiképzett és a tanulás folyamatában lévő kutyákat is, ahogyan a beöltözött „ál-rablót” megtámadják, néha egyszerre 2 kutya is lógott rajta. Ugyanezen szervezet tartott egy lovas polgárőr bemutatót is.

10 óra után nem sokkal egy drámai baleset szimulációt láthattunk a helyi rendőrség, tűzoltóság , mentők és a NAV közreműködésével. A szituáció keretein belül egy a sofőrt (aki az ülésbe beszorult áldozat) mentettek ki a tűzoltók, nem kevesebb szemléltetéssel, mint hogy szétvágtak a helyszínen egy autót. Kiérkezett a rendőrségi helyszínelő is. Majd szakszerűen ellátták a sofőrt és mentőautóba rakták. Utólag pedig a NAV kábítószer-kereső kutyái találták meg az összeroncsolódott autó csomagtartójában a zárjegy nélküli cigarettákat – a történetet a háttérből Kuti Erika c.r.őrnagy kommentálta.

Ezt követően kicsit oldottá tette a hangulatot a gyerekek által is közkedvelt vízágyú bemutató a BKM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjaival. A Szabadidő Park sportpályájára mintegy 4000 liter vizet locsoltak szét a tűzoltók pár perc leforgása alatt.

Drogprevenciós előadást tartott a helyszínen Kurdics Mihály ny.r.alezredes

A gyerekek beülhettek a rendőr-, NAV-os és mentőautókba, a tűzoltó gépjárműbe. Sőt, rendőrségi motorokra is felpattantak a kisebbek. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kábítószer-kereső kutyájának akcióját egészen közelről szemlélhették meg az érdeklődők.

Az OMSZ Kiskőrösi Mentőállomás munkatársaival bábukon lehetett gyakorolni és megtanulni a helyes lélegeztetést.

A különféle csapatok, baráti társaságok sátrainál eközben főzték a jól megérdemelt ebédet. Kellemes hangulatú délután zárta a programot.

A képek magukért beszélnek. Valóban hatalmas siker volt az I. Rendvédelmi Nap Kiskőrösön. Több százan látogattak el családjukkal, gyermekeikkel és ismerkedtek meg a minket körülvevő hivatásos szervekkel és próbálták ki az általuk használt járműveket, eszközöket. Reméljük jövőre lesz folytatás és esetleg hagyománnyá válik ez a program a kiskőrösiek életében! A gyermekek sugárzó arca, a felnőttek kíváncsi tekintete és a jelenleg is érkező gratulációk mindent elmondanak. Köszönjük a szervezőknek!

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (68 db kép)
MEGOSZTÁS