„Ahhoz, hogy jól tudjuk végezni a munkánkat, jó eszközök is kellenek.”  

-Hirdetés-

A kiskőrösi önkéntes tűzoltók új járművet kaptak… Hollandiából érkezett és mostantól nálunk fog szolgálni, köszönhetően Kiskőrös Város Önkormányzatának. A rendvédelmi napon megcsodálhattuk kívülről-belülről, hamarosan pedig az ünnepélyes átadásra is sor kerül.

Önkéntes tagok

Podobni Istvánt, a kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokát „faggattam” az autó kapcsán:

-Mik a jármű főbb paraméterei?
-20 éves – 15 évvel fiatalabb, mint az előző -, 270 lóerős, 2700 Liter vizet szállít, tehát sokkal nagyobb a vízszállító kapacitása. Vannak rajta nagynyomású gyors beavatkozók és ami a legfontosabb, hogy terepes ez az autó, azaz öszkerékmeghajtással homokos terepen nagyon jól tud boldogulni.

-Az elődje milyen volt?
-Országúti…azzal, ha erdőtűzhöz vagy homokosabb külterületre kellett mennünk, volt, hogy elásta magát.

-Milyen egyéb „extrái” vannak még?
-Fényárbóc van rajta, szinte teljesen fel van szerelve mindenféle műszerezettséggel-kézi szerszámokkal, elsősegély-nyújtó dobozokkal, vegyi mentesítő anyagokkal, takaró ponyvákkal-tehát, ami Hollandiában rendszeresítve van, az minden megtalálható rajta, kivéve a feszítő-vágó.

-Mikor van szükség a hivatásos tűzoltók mellett az önkéntesek kivonulására?
-Ez mindig egyedi elbírálás alapján történik egy riasztás után. Ha a központ úgy véli, hogy szükség van ránk, akkor kapunk egy sms-t és minden önkéntes éppen ahol-amit csinál, abbahagyja és kivonulunk általában 5-6 fővel.

-Kik és hogyan jelentkezhetnek önkéntes állományba?
-Lehet jelentkezni ifjúsági tűzoltónak, hagyományőrzésre, illetve aki a 18. évet betöltötte, jelentkezhet vonulósnak, majd egy 40 órás alaptanfolyam elvégzése után már vonulhat is.

-Miért jó önkéntes tűzoltónak lenni, mi motivál titeket?
-Ezt mindenki hobbi szinten csinálja…sokunk a szüleitől, nagyszüleitől „örökölte” az önkéntesség szeretetét. Jót tenni valakivel az nem csak a másiknak jó, hanem neked is! Ez hajt minket, ezért csináljuk.

Úgy gondolom, az utánpótlásra itt is szükség van. Ha valaki érez indíttatást, a tűzoltószertár kapui nyitva állnak, lépjen be és legyen a kiskőrösi állomány tagja.

K.Sz.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS