Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) különleges, őshonos növényfajunk, mely a legtöbb növénnyel ellentétben ősszel hozza virágát, míg levelét és termését tavasszal láthatjuk. A meseszép, rózsaszín virágok megcsodálására hirdetett túrát szeptember 15-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület a Páhi-réteken, ami  Kolon-tavi törzsterület része. A kiránduláson tizenhat fő vett rész, akik leginkább a környező településekről érkeztek, Kiskőrösről, Kecskemétről, de voltak résztvevők Albertirsáról is.

-Hirdetés-

Az útvonal nyolc kilométer hosszú volt, mely alatt több érdekességet is megfigyeltek a kirándulók. Bemutatásra került a Pecznyik-erdő, mely különleges természeti értékekkel bíró láperdőnk, volt szó a terület természetvédelmi kezeléséről és az itt élő állatokról. E terület másik figyelemre méltó növényfaja az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) is most virágzott. Érdekessége, hogy az egyik védett lepkefajunk a vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius), csak ennek a virágába hajlandó petéit lerakni, ezt nevezzük monofág fajnak. Ahhoz, hogy ezt a lepkét megvédjük, ügyelni kell a területek kaszálására, mely időben és térben is korlátozva van.

Sikerült még megfigyelni fürge gyíkot, erdei békát, melyek védett természeti értékeink, mint minden kétéltű- és hüllő faj Magyarországon. A kissé szeles idő megnehezítette a lepkeháló használatát, de azért egy-egy kéneslepkét, zöldes gyöngyházlepkét és répalepkét sikerült befogni és közelebbről szemügyre venni. Az út során egy-egy kiszáradt pocsolya szélén emlősök lábnyomait is fel lehetett fedezni, járt itt vörös róka, vaddisznó és borz is az előző éjszaka.

A túra alkalmával igazán kellemes, őszi hangulatú sétára volt lehetőség a színesedő erdőben és a kikericsektől rózsaszín réteken. A tanösvény szabadon látogatható, így aki e rövid beszámoló után kedvet kapott a kirándulásra, annak érdemes még a napokban kilátogatni a rétekre!

Morvai Edina

MEGOSZTÁS