Az 1800-as évek végére az izsáki homokon a sárfehér szőlőfajta termesztése vált egyeduralkodóvá. Az izsáki sárfehér, mai elnevezés szerint: Arany Sárfehér, az izsákiak szenvedélyes lokálpatriotizmusának, lelkesedésének, kitartásának köszönhetően komoly szőlőkultúra kialakulását hozta magával. A hagyományos tőkeművelésű, kézi szüretelésű szőlőtermesztés a gazdasági környezet és a technológiai változás következtében napjainkban már nem végezhető gazdaságosan, ezért a sárfehér szőlőültetvények nagysága drasztikusan csökken. Ezzel pedig a sárfehér szőlőtermesztés hagyományai is feledésbe merülnek. Ennek megakadályozására tett kísérletet a Sárfehér Néptánc Egyesület a hagyományőrző szüret megrendezésével.

-Hirdetés-

A rendezvény bázisa a Vino étterem véndiófás kerthelyisége volt, ahol erre az alkalomra időzítették a felújított kemence felfűtését és megszentelését. A szüretre összegyűlt vendégsereg megkóstolhatta a frissen sült kenyérlángost és langallót. Mindeközben sok-sok ismeretbővítő érdekeség hangzott el a szőlőtermesztés fogalmaiból.

A még meglévő sárfehér szőlészet egyikén, a Tőrőcsik birtokon zajlott maga a szőlőszedés. Természetesen kézzel, bele a vödörbe, amit a puttonyos gyűjtött össze. Még egy kis szőlőtaposás is emlékeztetett a régi tradíciókra. A leszedett szőlő feldolgozásának műveletei is a Vino kerthelyiségében zajlottak. A darálás és a préselés (sutulás) után meg lehetett kóstolni a mustot. (A bor készítését már igazi borászokra bízzák.)

A Dráma színkőr „Lipem-lopom a szőlőt!” címmel, ízes szüreti jelenettel szórakoztatta a szüretelőket. A versengő csapatoknak nemcsak kvíz kérdésekre kellett válaszolni, hanem aktívan részt kellet vállalni a szüret minden egyes műveletében, sőt még egy élő madárijesztőt is fel kellett öltöztetni. A munka után kemencében készült paprikás krumpli vacsora várta a dolgos szüretelőket.

Vacsora után azután jöhetett a mulatság! A szüreti táncházban a Suttyomba zenekar húzta a talpalávalót, ahol együtt táncolt a vendégsereg apraja-nagyja. Egy igazi, családias hangulatú szüreti mulatsággal zárult a hagyományőrző rendezvény.

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS