A kiskőrösi katolikus temetőben méltatlan állapotban van két világháborús halott katona sírja. Emléküket csak néhány helyi lakos ápolja úgy, hogy alkalmanként virágot helyeznek el nyugvóhelyükre.

A két sírhelyről és az abban nyugvókról Seffer Attila atya elmondta, hogy a felújítási munkálatokra, illetve új sírok kialakítására nincs lehetősége az egyháznak. A II. világháború hősi halottja Spingár László sírhelye a főbejárattól balra lévő parcellában található, a kapu mellett haladva a harmadik. A földdel borított sírhelyen mindössze egyetlen kőből faragott kereszt hirdeti, hogy itt nyugszik egy honvéd. A síron csak néhány virág van a hősi halott emlékét őrzőknek köszönhetően. Az atya elmondta, hogy szeptember 19-én két német katona hamvait keresték a katolikus temetőben, akik a II. világháborúban hunytak el. A Honvédelmi Minisztérium német és a magyar hadi sírokat gondozó osztályának emberei jelentek meg, akik kiásták Spingár László sírhelyét, mivel az adataik szerint itt temettek még el két német katonát is. A sírhely kiásását követően azonban csak az derült ki a megtalált dögcédulából és katonai vállapokból, hogy egyetlen személy nyugszik itt Spingár László személyében. Az atya megemlítette, hogy az egyháznál nyilvántartott adatok szerint Spingár Lászlónak egy testvére van, aki Balatonföldváron lakik és valószínűleg ő készíttette és hozta ide a sírján található kő keresztet. Érdekességként mondta még el, hogy az egyháznál Spingár Lászlóként, a Magyar Honvédségnél pedig Spinger Lászlóként van nyilvántartva a 23 éves korában elhunyt hősi halott honvéd.

A másik honvéd halott sírhelye a ravatalozó mellett balra található a második sorban. Itt nyugszik a 69 éves korában elhunyt Matláry Árpád vezér őrnagy, aki részt vett az I. és a II. világháború küzdelmeiben is. Róla tudni kell, hogy a Nemzeti Örökség Intézete által küldött határozat szerint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriás, örökös védetté nyilvánította a sírhelyét. Ezt a sírhelyet sem kezeli senki, a honvéd sírjánál nem látnak sosem hozzátartozót vagy egyéb személyt. A atya szerint valamilyen egyesületi segítséggel, pályázati forrásból lehetne a két honvéd sírját felújítani.

A felvetéssel megkerestük a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubját, akik részéről Gottfried Béla alelnök elmondta, hogy nagyon nehéz a honvéd sírok felújítására pályázati forrást találni. Megemlítette, hogy tudnak a katolikus temetőben található sírhelyekről és az egyesületükkel keresik azokat a lehetőségeket, amely módján pályázni tudnak a felújítási munkálatokra.

-Hirdetés-

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS