2021-től szigorúbbak lesznek a követelmények és már csak közel nulla energiaigényű új házak épülhetnek.

-Hirdetés-

Manapság divatossá vált az okosházak építése hazánkban, Kiskőrösön most látogatást tehettünk az egyik ilyen épületben. A házigazdák és egyben tervezők Kurucz Regina és édesanyja Kuruczné Csermák Erzsébet meghívásának tettünk eleget 2018. szeptember 28-án.

Kurucz Regina a tervező és az esemény házigazdája

A ház a Segesvári utcán épül, ahol jelenleg is folynak a munkálatok. Kivitelezője Csővári Csaba. Szakmai segítséget nyújtott az épület bemutatásánál Fekete Ferenc, az okosház épületgépész mérnöke is. Az eredmény majd (amikor elkészül) egy közel nulla energiaigényű családi otthon lesz egy kétgyermekes család számára.

Fekete Ferenc a ház épületgépész mérnöke

Az épület tágas és minden porcikájában energiatakarékos és környezettudatos. Magát a telket is többféle szempont alapján választották ki, melyet egy felmérés előzött meg, hogy milyen közel van hozzá a legközelebbi orvos, bolt vagy épp iskola. Fontos szempont volt, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a bolygón, így például hatalmas délre néző faablakaik lesznek, míg az északi oldalon helyezkedik el a garázs. A leendő redőnyöket is körbeszigetelték. Radiátor egyáltalán nem lesz a házban, mindent a padlófűtés fog melegíteni kondenzációs gázkazán segítségével, illetve a későbbiekben napelemes rendszer rásegítésével. Központi szellőzés biztosítja a belső friss levegőt.

A kép tetején látható a korszerű szellőző rendszer

Mint megtudtuk pályázatok nincsenek csak kisebb eszközökre, így ezzel nem tudnak számolni. Az építőanyagok kiválasztásakor törekedtek a természetes anyagok használatára, ezért a falak 44 cm vastag vázkerámiából épülnek, a padlás hőszigetelés 22 cm vastag ásványgyapot lesz.

Annak érdekében, hogy nyáron kevésbé legyen meleg a szobákban nem tetőtér beépítés készült, hanem egy teljes értékű emelet vasbeton födémmel és felette padlással.

Az óriási udvaron saját növényeket, gyümölcsfákat is termeszteni kezdtek már.

Az esemény a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesület hivatalos eseménye, melyet világszerte megtartanak minden évben szeptember utolsó hetében és a World Green Building Council indította útjára.

Magyarországon főleg budapesti helyszínek vannak, ezért különleges a kiskőrösi esemény.”– mondta el Kurucz Regina.

Nagy volt az érdeklődés, Kiskunhalasról és Kalocsáról is érkeztek vendégek. Reméljük jövőre hasonló zöld sétán vehetünk részt egy másik otthonban is Kiskőrösön. Ahogy Kurucz Regina is fogalmazott: „Jó lenne minél több ilyen energiatakarékos okosházat építeni vagy a régieket felújítani”.

Legyen így!

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS