A “Határtalanul” program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával a Bem József Általános Iskola 37 hetedik osztályos tanulója és 4 pedagógusa szeptember 17-22 között Erdélyben kirándulhatott.

-Hirdetés-

,,Ez már az 7. alkalom volt, hogy az iskola tanulói a Kiskőröstől majd 700 kilométerre fekvő Gyimesközéplokra utazhattak, hogy megismerkedjenek a gyimesi csángók lakóhelyével, kultúrájával. A kirándulást megelőzően a diákok előkészítő foglalkozásokon Erdély történelmével, növény- és állatvilágával, néphagyományaival foglalkoztak, s ezek segítségével készültek, hangolódtak a programra. Szeptember 17-én hajnalban indult útnak a csapat.

A kint eltöltött 6 nap alatt számos történelmi, irodalmi, kulturális emlékhelyet és természeti képződményt látogattak meg. Tordán bejárták a sóbányát, Korondon a fazekassággal ismerkedtek meg. Farkaslakán Tamási Áron, Szejkefürdőn Orbán Balázs, Székelykeresztúron és Fehéregyházán a Petőfi emlékműnél koszorúztak. Sétáltak a Gyilkos-tó partján és a Békás-szorosban. Csíksomlyón megcsodálták a kegytemplomot, borvizet kóstoltak. Segesváron gyönyörködtek a világörökség részét képező óvárosban, Déván bevették a várat. Ellátogattak a Rákóczi -várhoz az ezeréves határra.

A legnagyobb élményt mégis a Gyimesben eltöltött napok adták. Bepillanthattak az ott élők mindennapjaiba, hagyományaiba, kultúrájába, gasztronómiájába. Szőttek-fontak, kenyeret sütöttek, lovas kocsin bejárták a falut, hegyet másztak. Ellátogattak a helyi Majláth Gusztáv Általános Iskolába, s az ottani hetedikesekkel közös programokon vettek részt. A közös sportverseny, túra, népdaltanulás és a serkebál lehetőséget nyújtott egymás jobb megismerésére, személyes kapcsolatok kialakítására is. Elfáradva, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.”-mesélte Gmoserné Valenczi Zsuzsa.

T.R.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS