Az Országos Könyvtári Napok keretein belül került megrendezésre a MESE-KUCKÓ következő találkozója. Ezúttal a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ könyvtárában gyülekeztek a gyermekek és kisérőik az elmúlt pénteken délután.

-Hirdetés-

Légrády Andortól kaptam a felkérést, hogy mesélnék-e ezen a napon a Mese-Kuckó lelkes hallgatóinak. Örömmel vállaltam, hisz magam is nagyon szeretem a népmeséket, mind hallgatni mind pedig óvodásaimnak mesélni. Erre az alkalomra a Kolontos Palkó és az Ilók és Mihók című népmesét vittem a gyermekeknek-mesélte Kormányos Éva óvónő.

A mese fontossága vitathatatlan, főleg ha azt élőszóban hallják a gyerekek. A népmese rendkívül gazdag nevelőerő hordozója.

A gyermekeknek elmondott mese számos pozitív hatással bír mind értelmi, mind érzelmei tekintetében. Legelőször is mozgásba hozza a gyermek fantáziáját, képzelőerejét, fejleszti intelligenciáját, szókincsét és verbális kifejezőkészségét. Leegyszerűsíti a gyerek számára bonyolult világot, az egyes élethelyzeteket és ezzel segíti a későbbi problémamegoldásban. Mindezek mellett hozzájárul az apróság saját érzelmeinek megértéshez, feldolgozásához és megmutatja neki, hogy a nehézségekkel érdemes fölvenni a harcot, mert le lehet győzni azokat.

A gyermek figyelmét olyan történet köti le legjobban, amelyik szórakoztatja és felkelti a kíváncsiságát. Egyszerre reagál személyiségének minden megnyilvánulására. A népmeséink a magyar nép lelkével és beszédével, századokon átcsiszolt művészetével szólnak a gyermekekhez. Az egész „gyermekirodalomban” nincs olyan gazdag és tartalmas gyermekeket és felnőtteket egyaránt kielégítő olvasmány, mint a népmese. Ami igazán jól esett, hogy minden kisgyermek megköszönte a meséket! Tudtuk meg Kormányos Éva óvónőtől, aki az alkalom mesélője volt.

A mesehallgatás után a gyermekek és az anyukák is fakanálbáb készítésbe kezdtek, amit nagyon élveztek a csemeték. Igazán tartalmas, élményt adó délután volt!

Köszönet a kis hallgatóságnak és szüleiknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel az előadást.

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS