A HC Kiskőrös jégkorong csapatainál évek óta komoly szakmai munka folyik. A klub vezetése nyitott az új dolgokra és az edzésmódszerek tekintetében is minél szélesebb körben szeretnék képezni a játékosokat.
Az egyesület elnöke Szekeres Károly elmondta, hogy részt vesznek a „Jégkorong Határok Nélkül” programban, amely számtalan nemzetet és gyakorlatilag az összes földrészt átölelő szakmai képzési rendszer. A program központja Montreálban van, amely keretén belül október elejétől két fiatal edző tölti Kiskőrösön szakmai gyakorlatát. Az edzői pályát elkezdő Joseph Fabec az USA-ban található Tampa városából jött. Tudni kell, hogy az amerikaiaknál 5 fokozata van a jégkorong edzőképzésnek, mely legkevesebb 3 év alatt teljesíthető és csak ilyen magas szakmai képzettséggel lehet valaki az NHL-ben edző. Jelenleg Joseph két vizsgán van túl és a következőre készül. Tavaly már járt Kiskőrösön, ahol nagyon megtetszett neki a klub és kihívásnak érzi, hogy a városban dolgozzon edzőként. A másik fiatal edző Daniel Gallagher a kanadai New Bimswick városából érkezett és korábban még sosem járt Európában. Nemrég érettségizett és szeretne minél magasabb képzettségű edző, majd menedzser lenni. Róla tudni kell, hogy október és november hónapban Kiskőrösön, decembertől pedig Szabadkán dolgozik majd a jégkorongozókkal. Mindkét edző több hónapig tartózkodik majd Európában és a szakmai gyakorlatukról áprilisban térnek vissza szülőhazájukba. A kiskőrösi jégkorong klubnál a két fiatal edző részt vesz az óvodások és általános iskolások számára meghirdetett „korcsolyaprogramban”. Ők felügyelik a gyermekek korcsolya programjait, segítenek a korcsolyacipők szakszerű felvételében és bemutatják a jégen, hogy milyen módon lehet korcsolyázni. Mindkét edző rendelkezik jégkorong játékos múlttal, hiszen Joseph a főiskolai, Daniel pedig a középiskolai kiemelt bajnokságban szerepelt.
Megemlítették, hogy Amerikában, illetve Kanadában jóval több edző és pálya van, mint hazánkban, valamint óriási az igazolt játékosok száma. Mindketten kiemelték, hogy a kicsiny klubnak számító kiskőrösieknél nagyon rendezett körülmények vannak és a vezetők már a legkisebbeket is a profi szemléletre próbálják megtanítani. A magyar jégkorong és a kiskőrösi csapatok fejlődését dinamikusnak nevezte Joseph, aki szerint úgy a helyi, mint az országos szinten, szép jövő előtt áll a sportág hazánkban. Mindkét edző segít a kiskőrösi utánpótlás csapatok edzéseinek levezénylését és mérkőzések során is közreműködnek az együtteseknél. Az országos bajnokságban szereplő utánpótlás csapatok közül a legutóbbi fordulóban az U14-es gárda ért el szép sikert, miután 6-0-ra legyőzték a Debrecen gárdáját. Az U12-es kiskőrösi fiatalok és jól szerepeltek, akik fölényes győzelmet arattak a Szigeti Bikák ellen. Legközelebb október 20-án lehet majd a jégen látni a kiskőrösi gyermekeket, amikor hazai környezetben rendeznek egy MINI fordulót.

-Hirdetés-

A kiemelt képen a HC Kiskőrös szakmai stábja (balról jobbra): Joseph Fabec, Zoran Jaramazovic, Daniel Gallagher, Szekeres Károly, Bíró László.

 

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (4 db kép)
MEGOSZTÁS