Az Újraélesztés Nemzetközi Napján, október 16-án ingyenes életmentő képzésen vehettek részt az érdeklődők az Országos Mentőszolgálat mentőállomásain, országszerte úgy, mint Kiskőrösön is. Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. Fontos, hogy minél többen részesüljenek rövid, gyakorlatias életmentő képzésben, melyre az Újraélesztés Nemzetközi Napja újabb lehetőséget teremtett. A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságnál is fontos, hogy az újraélesztés technikáját gyakorolják. Ezért a hivatásos állomány tagjai elsőként jelentkeztek a képzésre. Maklári Fruzsina mentőtiszt a következőket mondta el:

-Hirdetés-

Az elsősegélynyújtás során a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés (BLS) lépései szerint kell haladnod!

– Mielőtt bármit tennél győződj meg róla,hogy biztonságos-e a helyszín, ha nem biztonságos NE kockáztasd testi épséged!

– Először kapcsolatba kell lépned a beteggel, szólítsd meg, finoman rázd meg, ha nem reagál akkor nincs eszméleténél.

– Kiálts segítségért, kérj meg egy bizonyos személyt, vagy ha nincs senki a közelben akkor te  értesítsd a mentőszolgálatot(104)

– Ezután ellenőrizd a légzését. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hajtsd hátra az illető fejét, és emeld előre az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs. A hármas érzékelést szem előtt tartva (nézem, hallom, érzem) füledet a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyeld, hogy mozog-e a mellkasa, hallod-e a légzése hangját, illetve érzed-e az általa kilélegzett levegő melegét.

– Amennyiben a beteg nem lélegzik a keringés pótlása érdekében mellkaskompressziót kell végezned.

Az újraélesztés elmélete egyszerű, de csak gyakorlatban rögzülhet a helyes technika. A lépések elsajátításához sokat kell gyakorolni, például élőkhöz hasonló fantomokon. Jó ha van képzettséged az újraélesztés terén. Enélkül is végezhetsz újraélesztést, de csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján.

Te is lehetsz Hős, egy virtuális közösség önkéntes tagjaként megmentheted a keringésleállás köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalhatod, hogy ha a közeledben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietsz, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfogsz az újraélesztéséhez.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS