A tegnapi rossz idő nem rontotta el a  világháborús emléknapot. Eső ugyan nem esett, viszont a hőmérséklet igencsak zorddá változott. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület hónapok óta készült a tegnap megrendezett egész napos programokra. A rendezvényeket az Első világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósították meg.  Délelőtt tíz órától megkezdődtek a gyermekfoglalkozások, amelyeket a hideg idő miatt a Művelődési Központ földszintjén rendeztek meg, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely szervezésében. A gyermekeket már a ház bejáratánál katonapróbák várták, majd a belső helyiségekben további színvonalas gyermekfoglalkozásokkal szórakoztatták a betérő kisgyermekes családokat, egészen estig.

-Hirdetés-

img_0314

A délelőtt folyamán megérkeztek a meghirdetett első világháborús katonai hagyományőrző szervezetek, akik egészen délutánig, korhű katonai ruhákba öltözve, alakzatba tömörülve masíroztak végig oda s vissza a városközpontban, felhívva ezzel a helyiek figyelmét az elkezdődött várostörténeti rendezvényre.

15:00-kor, percre pontosan kezdődött az első világháborús témájú kiállítás megnyitója, amelyen sok száz eredeti emléktárgy kiállítására került sor a Művelődési Központ kamaratermében és aulájában. Az szegedi Szanka József gyűjtő hozta el rendkívül sok értékes összegyűjtött anyagát, mellette Polgár Zoltán Kecelről, Deli Pál Kaskantyúról, Kun Attila Kecskemétről, Berta Kristóf pedig Budapestről hozta el magángyűjteményét, amelyek az első világháborúval kapcsolatosak. A kiállítást Szedmák Tamás önkormányzati képviselő, a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület vezetője nyitotta meg a szép számú érdeklődő jelenlétében. A kiállítás megnyitón az aulába vezető lépcsősoron sorfalat álltak a városunkba látogató első világháborús csapatok, akiknek vezetői a kiállítás megnyitón be is mutatták csapatuk eddigi történetét.

img_0456

A programok a meghirdetett, a napokban felújított és átköltöztetett Szomorú katona szobor ünnepélyes újraavató ünnepségével folytatódtak 17:00-kor. A rendezvényen megjelent és beszédet mondott Vargha Tamás Miniszter helyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Pohankovics András Alpolgármester.

Az ünnepi műsort Szedmák Tamás önkormányzati képviselő vezette, Turán István kiskőrösi történész felolvasta az eredeti avatóbeszéd szövegét, amelyet 1924 november 2-án mondott el Mendelényi János ipari iskolai tanár. Szlovák Dávid az ünnepségen elszavalta Ady Endre: Imádság háború után, valamint Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét.

Az ünnepség a koszorúzásokkal, valamint a takaródó elhangzásával végződött.

img_0566

Az egész napos programok zárásaként 19:00-kor levetítették a Hadak Útján című mozifilmet a Művelődési Központ színháztermében.

Összefoglalva, egy rendkívül színvonalas, egész napos rendezvényen vehettek részt, akiket nem riasztott el a kiadós eső, majd a  hideg. Ennek ellenére szép számú közönség vett részt a rendezvényeken.

 

Fotók: Orcsik Zalán

MEGOSZTÁS