A himnusz elhangzásával megkezdődött az október 23-i egész délutánt betöltő ünnepség Soltvadkerten, a Gyöngyház Kulturális Központ színháztermében.

-Hirdetés-

“A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.”    (Albert Camus)

Pájer Ildikó megnyitóbeszédében köszöntötte a közönséget külön név szerint kiemelve a tisztségviselőket. A köszöntő után az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 62. évfordulóján, ünnepi műsort adtak a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik évfolyamának, tanulói és az iskola Cantare Gyermekkara, Darányiné Haris Gabriella vezényletével. A műsor felkészítő tanárai: Daróczi Csaba, Dudásné Kovács Erika, Nyúlné Forgó Mária és Szűcsné Martin Erika voltak.

Az emlékműsort követően a Hősök terén, az ’56-os kopjafánál folytatódott az ünnepély ahol Légrády Andor köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott Dr. Raffay Ernő történész kandidátus. Az ünnep kiteljesedett a Hősök szobra, azaz az I. világháborús emlékmű felújítása alkalmából történő megemlékezéssel.

E kettős ünnepen elhelyezték a megemlékezés virágait az 1956-os kopjafánál és az I. világháborús emlékműnél. Az ott felállított színpadon Illyés Gyula: Ne feledd a tért című versét Martin Péter, Gyóni Géza: Magyar katonák című versét Haskó Márk szavalta el.

A koszorúzás után a díszteremben Csáki Béla által gondozott, az I. világháborúról szóló országos vándorkiállítás volt látható. A Nagy Pál István Helytörténeti Gyűjteményben pedig Oláh Adrián kiskunhalasi történész I. világháborús képeslap gyűjteményéből nyílt tárlat.

Mindezek után a színházteremben ünnepi képviselő-testületi ülés vette kezdetét, melynek keretein belül Soltvadkert Város Önkormányzata kitüntető címeinek átadására került sor.


A díjazottak:

Farkas Lajos – Soltvadkert Város Közbiztonságáért
Fiedler Béla István – Az Év Vállalkozója
Hímer István – Soltvadkert Város Sportjáért
Gyimóti Péter – Az Év Sportolója
Hirsch Imréné – Soltvadkert Város Szolgálatáért
Péli Zoltán – Soltvadkert Város Szolgálatáért
Urbán István – Soltvadkert Város Szolgálatáért
Dr. Pethőné dr. Fodor Katalin – Soltvadkert Városért
Dr. Pethő István – Soltvadkert Városért
Dr. Haraszti Sándor – Soltvadkert Város Díszpolgára – posztumusz
Szabó Antal – Soltvadkert Város Díszpolgára

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (58 db kép)
MEGOSZTÁS