„Az nem lehet, hogy annyi szív, hiába onta vért.”

-Hirdetés-

 Az emlékmű felújítása alkalmából tisztelettel hajtjuk meg fejünket a „Nagy háború” valamint a II. világháború hősei előtt.

A szobrot 1931. május 31-én a település elöljárósága állíttatta az I. világháború soltvadkerti hőseinek és hősi halottainak emlékére.

A büszkén néző, rendíthetetlen magyar katona ércbe öntött álló alakját Kalotay Kreipel Ottó szobrászművész készítette. A megformált alak I. világháborús egyenruhát és fegyverzetet visel. 2,2 m magas, kezében lábhoz tett puska és olajág. A talpazata 2,8 x 2,2 m²-es alapterületű, felfelé lépcsőzetes hasábokból áll.

A talpazaton a következő olvasható: Öntötte Krasznai Ferenc. Az elkészítésre, a vasúti szállításra és a betűvésésre összesen 13.000 pengőt irányoztak elő. Közel 80 darab kivitelezésre alkalmas terv közül választották ki végül a győztes művet.

1931-ben 332 az I. világháborúban elesett hős, 1945 után 11, a II. világháborúban hősi halált halt katona neve került fel az emlékmű talapzatára.

Az 1931. évi szoborátadáson József főherceg mondott avató beszédet, melyben többek között kiemelte:

„Láttam őket az összes harctereken és tanúja vagyok annak is, hogy ott, ahol baj volt, balsors és veszély fenyegetett, minden parancsnok csak magyar csapatokat, magyar katonát kért. Tegyük félre a magyar széthúzást és viszályt, adjunk egymásnak kezet és dolgozzunk vállvetve hazánk boldogabb jövőjéért, hazánk feltámadásáért…”

A szobrot Font Imre községi jegyző vette át a következő szavak kíséretében:

„… Átveszem ezt a szép művet megőrzés végett abban a tudatban, hogy nagy kincset veszek át és éppen ezért a magam és utódaim nevében ünnepélyesen fogadom, hogy ezt a kincset híven fogjuk megőrizni…”

Az utódok, az Önkormányzat Képviselő testülete és a Polgármesteri hivatal vezetősége is épp így gondolja. Egyetértésüket és szándékukat mi sem bizonyítja jobban, mint ez a felújított emlékmű, melyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt – KKETTKK-CP-02 jelű – pályázaton elnyert 1 millió Ft támogatásnak köszönhetően Dudás Zsolt által felújíttatta Soltvadkert Város Önkormányzata, a Nagy Háború centenáriumának utolsó évében.

Az elesettek emlékére Soltvadkert Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Lehoczki Ferenc polgármester és Dr. Raffay Ernő történész kandidátus.  

Az avatáson két szép vers is elhangzott. Gyóni Géza: Magyar katonák című versét Haskó Márk, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulója, Illyés Gyula: Ne feledd a tért című versét Martin Péter a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium IX. évfolyamos tanulója mondta el.

Az avatás alkalmára díszőrséget adtak a Szalóki András vezette hagyományőrző 15. Pálffy Huszár Egyesület tagjai Hódmezővásárhelyről.

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS