Továbbra is a Veterán Jármű Randi és Felvonulás, mely nyolcadik alkalommal került megrendezésre szeptember elején Kiskőrösön. Az öreg, de nem vén autók és motorkerékpárok a Petőfi téren táboroztak le, majd a délután folyamán együtt barangolták be a várost.

-Hirdetés-

Általánosságban elmondható, hogy évről évre egyre több kiállítót és vendéget csábít városunkba ez az esemény, habár ebben az évben nem sikerült újabb rekordot dönteni a kiállítók számának tekintetében. Kecskeméti Károly főszervező mesélt nekünk idei rendezvényükről, így egy hónap távlatából.

–Ebben az évben készültetek valamilyen kuriózummal a veterán randira?
-Hosszú évek óta él szimbiózisban a Veterán Jármű Randi és a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok. A kettő együtt olyan kulturális programot nyújt az érdeklődők számára, mely úgy gondolom, hogy térségünkben egyedülálló. Gondosan dédelgetett gépcsodáink, a szüreti napok alkalmával így nem csak egy szűk szegmenst érnek el, hiszen ilyenkor több ezer ember megfordul a Petőfi téren. Az ide látogató emberek érdeklődését mindig felkeltik a szebbnél szebb járművek, még akkor is, ha esetleg ők maguk nem a veterán gépcsodák szerelmesei. Természetesen mi ennek csak örülünk, hiszen szeretjük a pozitív visszajelzéseket, szeretjük látni, hogy a munkánknak van eredménye. Tehát összességében elmondható, hogy a kiskőrösi szüreti napok egy nagyon jó lehetőség arra, hogy gépeinket a nagyközönségnek is megmutathassuk. A későbbiekben is szeretnénk, ha rendezvényünk mindössze egy napos lenne, hiszen tapasztalataink és a résztvevők visszajelzései alapján semmi sem indokolja, hogy ezen változtassunk.

-Hány kiállító vett részt a találkozón?
-Ezúttal nem sikerült rekordot döntenünk, habár jól tudjuk és látjuk is, hogy a tér befogadóképessége 230 járműnél többre nem alkalmas. Idén összesen 215 jármű –motorok, autók- jelent meg a rendezvényen, így nem okozott fejtörést kiállításuk.

-Te is a kiállítók között voltál vagy kizárólag szervezőként vettél részt?
-Az én járműveim közül is került kiállításra, igen. A motorok között megtalálható volt az én Pannóniám is. A felvonuláson nem tudtam részt venni, viszont a lakókocsim, ami egy 1974-es holland Otten Trekker, kint volt a téren, hiszen az volt a regisztrációs bázisunk is egyben.

-Honnan érkeztek a veteránok?
Többnyire Kiskőrös vonzáskörzetéből, de igazából az egész országból, sőt még külföldről Szabadkáról és Ausztriából is. Emellett Kecskemétről, Hévízről, Székesfehérvárról, a Balaton környékéről de még Pilisvörösvárról is. Tatabányáról például egy Dongó Mosquito-val érkeztek, mely tulajdonképpen egy kerékpárra szerelt kis motor, amely hajtja a kerékpárt. Igazi ritkaságnak számít ma már, szinte csak kiállításokon lehet vele találkozni, hiszen a motorkerékpár gyártás fellendülésével szépen ki is szorult a piacról.

-Azt lehet tudni, hogy hányan vonultak fel?
-Idén szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki, annak ellenére, hogy a médiában egész hétre rossz időt jósoltak. Még az is meglehet, hogy ebből kifolyólag, nem döntöttünk csúcsot idén, a résztvevők tekintetében. Mindennek ellenére országos szinten is szerintem az egyik legnagyobb rendezvény. Azért is hangsúlyoznám ki, hogy egy napos, mert nyilván egy több napos rendezvényre, azért jóval több ember, jármű fut be. Kérdésedre válaszolva, ezúttal közel 120-130 jármű vonult fel jó hangulatban.

-Hogyan telt a nap, mi volt a menetrend?
-Egészen 13 óráig zajlott a regisztráció, melyet követően ajándékcsomagokkal köszöntöttük a résztvevőket. Még a délelőtt folyamán zsíros kenyérrel és italokkal vendégeltük meg a veteránokat, mindeközben már hat bográcsban főtt az ebéd. Úgy gondolom, hogy Kiskőrösön a legjobb séfeket, a pörköltfőzés mestereit sikerült megtalálnunk. A Filus Tibi bácsit szerintem mindenki ismeri, aki egy betegség után gyógyultan, teljesen fiatalos lendülettel, fiával Filus Tibivel főzte a pörkölteket Csányi Jóska és Nuszpel József mellett. A zúza, kakas és marhapörköltért, szinte kígyózó sorok álltak. Ebéd után szabadprogramok következtek, majd újra 14 órakor oldalkocsis bemutatóra gyűltünk össze. 15:30-tól álltak fel a veteránok a felvonuláshoz, ahol közel 130 jármű vonult fel Kiskőrös utcáin. A menet a Kossuth Lajos utcából indult, majd a Sárkány József utcán Rákóczi utca, Petőfi úton keresztül egészen a Béke utcán át az Old Car Múzeumig, végül vissza a Bajcsy és az Árpád utcán. Felvonulni mindig nagy élmény számunkra, hiszen mindenhol örömmel fogadnak minket az utcán álló vagy éppen az ablakokban csüngő emberek. A polgárőrök, a rendőrök, az M1800 Riders tagjainak, valamint családomnak és munkatársaimnak köszönhetően már nyolcadik alkalommal biztonságban és problémamentesen zajlott a menet.

Miután mindenki visszaérkezett a térre, 17 órakor megtörtént az eredményhirdetés. A támogatóknak köszönhetően idén is értékes díjakat tudtunk átadni a következő kategóriákban: szakmai díj, közönség díj, szervezők kedvence, korhű öltözet, legöregebb jármű, legmesszebbről érkezett jármű.

Nagyon büszke vagyok és hálás mindazoknak, akik segítettek. A nyolc alkalom közül, az idei volt a legjobban megrendezett minden tekintetben. Az építkezés már pénteken lezajlott, az is flottul működött, a bázispontok őrzése is jól meg lett szervezve. Közel 30 ember, a gyerekektől kezdve a felnőttekig, jókedvűen vette ki részét a munkálatokból.

-Mi volt az idei rendezvény legemlékezetesebb pillanata?
-Matyi bácsi, kétszeres magyar bajnok, aki most töltötte be a 92. életévét és mégis mindig megtisztel minket jelenlétével. Kora ellenére egy 230 lóerős Ducati sportmotorral járja az országot, a különböző rendezvényeket. Amikor megkérdezzük tőle, hogy nem szeretné-e már leváltani sportmotorját egy lassabb chopperre, akkor mindig csak annyit válaszol, hogy ahhoz ő még nem elég öreg. Ducati sportmotorjával, mint veterán motorversenyző, végülis teljesen illik a képbe.

Zárszóként szeretnék köszönetet mondani a családomnak, és a támogatóinknak, akik anyagi és egyéb felajánlásaikkal segítik munkánkat évről-évre. Főbb szponzoraink: a Kiskőrösi Önkormányzat, az Old Car Museum, a Woker Trade, az István Borház és a Drukker Kft. A felvonulás lebonyolításáért külön köszönet: az M1800 Riders tagjainak, a kiskőrösi rendőrség munkatársainak, a polgárőrségnek és motoros barátaimnak, akik szakszerű munkájukkal évről évre biztosítják a felvonulás és a rendezvény zavartalan lebonyolítását.

Kutyifa Icu 
Fotók:Sz.Á. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (98 db kép)
MEGOSZTÁS