Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.

-Hirdetés-

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek az esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. 

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Napjainkban kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet és faragnak viccesnél viccesebb töklámásokat.

Nem volt ez másképp a kiskőrösi EGYMI-ben sem, ahol október 26-án tartottuk meg a Halloween klubnapközit. A rendezvény célja a szabadidő kreatív és hasznos eltöltése volt. Az osztályok már napokkal a rendezvény előtt lázasan készültek jelmezeikkel, töklámpások faragásával, vicces dekorációk készítésével. Voltak osztályok, akik egyforma jelmezt öltöttek, mint boszorkányok és fekete cicák, más osztályokban pedig egyéni jelmezbe bújtak a gyerekek. Voltak szellemek, szörnyek, vámpírok, kalózok, csontvázak, és zombik is.

A maskarába bújt gyerekek és pedagógusok zenei aláfestésre felvonultak, majd ezt követően jött a felhőtlen bulizás. Szellem, vámpír és kalóz táncolt vígan karöltve. Ezúton is szeretnénk megköszönni Szőke Jánosnak, hogy kiváló zenékkel gondoskodott a jó hangulatról. Aki a sok táncban elfáradt, annak lehetősége volt rajzolni, színezni, valamint arcfestést készíttetni. A buli végére éppen elkészültek a finom sütőtökök, melyekből mindenki kedvére falatozhatott.

K.P.K. 

MEGOSZTÁS