Körbejárta a világot a hír, mely szerint csökkenteni kell a nejlonzacskók és műanyag szatyrok mennyiségét a kereskedelemben. Néhány év múlva nekidurálja magát az Európai Unió is, és szigorú szabályozás lesz, melynek a végeredménye — reményeik szerint — a nehezen lebomló nejlon lassú eltűnése lesz.

-Hirdetés-

Az ötlet jó: emlékszem gyerekkorom papírzacskóira, melyet apám szerint rabok ragasztottak terápiás munka keretében egy-egy büntető intézmény melléküzemében. Mi a helyzet ezzel most? — tettem fel a kérdést soltvadkerti műanyagosoknak. Befellegzik a zacsinak, lehet gépsort cserélni?

Garami Zoltánné Magdi, Material Plastik Kft

-Ha én boltba indulok, legtöbbször ott a bevásárlótáska az autóban. Azzal megyek be és nem kérek bolti szatyrot. Így nem viszek haza még egy kidobandó dolgot. Viszont a kisebb zacskókkal már bajban lennék: vigyek magammal a kiflinek, a sajtnak és a felvágottnak külön-külön? Azt ott csomagolják be, adott esetben még az árat is ráírják a pultban

-Az a papírcsomagolás…

– Sok esetben kívül papír, belül azonban nejlonborítással. Megvannak az előírások arra, hogy pl. a parizer nem oldhatja fel, illetve nem ragadhat bele a csomagolóanyagba, ha órákig ott van például az autó csomagtartójában… Ennek a gyártása bonyolultabb és éppen olyan nehezen bomlik le, mint a szimpla nejlon. Ha meg elégeted, megint odajutottál a környezetszennyezéshez, amit éppen el akarunk kerülni. Emellett természetesen környezettudatosnak kellene lennünk…

A soltvadkerti Material Plastik Kft műanyag alapú csomagolóanyagokat gyárt. Ha megvalósul az EU elképzelése a korlátozásról, és esetleg (csaknem) teljesen betiltják a nejlonszatyrokat és –zacskókat, akkor mennyire kell átállítani a termelést?

-Termékeink között minimális súllyal vannak jelen ezek. A mi profilunk a reklámfeliratos címkék és céges logóval ellátott, nagy mennyiség biztonságos szállításához szükséges csomagolóanyagok. A nagy üdítőital cégek flakonjaira, dobozaira kerülnek fel, vagy az egész rakományt csomagolják be vele. Egyébként továbbmehetünk ennek kapcsán arra a kérdéskörre, hogy mennyire bomlik le maga a flakon, a kupak és a petpalack, amiben az italok vannak? És hogy mekkora tömegszázalékot képvisel a fólia az egész csomagolóanyaghoz képest… Emellett ott a termékdíj, mely be van építve minden műanyag zacskó és szatyor árába: erről hogy mondana le a kormány?

A beszélgetést innentől egy másik „műanyagos” házasszonnyal folytatjuk. Vincze Julianna a Class-Dizájn Med Kft ügyvezetője. Boltba járva ő is folyamatosan nézi a csomagolóanyagokat, éppen a szakma miatt.

-Én a kérdést úgy tenném fel, Laja — kezdi Julika — hogy melyik az a termék, ami nem műanyagba van csomagolva? Ha a tisztaságot és a biztonságot tartjuk szem előtt, akkor elsőként ott a gyógyszeripar! Ugye, elképzelhetetlen, hogy papír staniclibe mérjék neked a kalmopyrint? Ha pedig bemész egy ÁBC-boltba, akkor rögtön ott vannak a mosószerek, az italok, az ecet és más folyadékok. De nézz be a hűtőpultba: egyrészt a sok tejtermék (joghurt, tejföl, na meg a margarinok, stb.), aztán ott a szeletelt sonka, a sajt, a kolbász, a virsli — mind lefóliázva! Sőt: a védőgázas, légmentes csomagolás külön speciális technológiát követel meg! Ezt a vevő nyilván tudja és megfizeti, de ennek a csomagolóanyagnak nagyságrendekkel nagyobb a tömege és a lebomlási ideje is. Ha egyáltalán lebomlik…

-Na persze, hiszen nem telt el 50-60 év, hogy lássuk… De mi lenne a megoldás? Mindent üvegbe vagy papírzacskóba, amit csak lehet?

-Beszélgess borosokkal, miért nem váltanak vissza üveget! Óriási költsége van mosásnak, a szállításnak illetve az egész rendszernek. Hiszen lassan ahány borászat, annyi fajta palack.

Innen folytatjuk.

Káposzta Lajos

 

MEGOSZTÁS