November 10-én tartották Bócsán a hagyományos Böllértalálkozót a bócsai Parkerdőben. A rendezvényről, szervezésről, lebonyolításról kérdeztük Szőke-Tóth Mihályt a község polgármesterét.

-Hirdetés-

Nyolcadik alkalommal tartotta meg településünk a disznótor helyi ünnepét, a Bócsator Böllértalálkozót. Azért gondolok ünnepként erre a napra, hiszen sok évszázada a családok életében a disznóvágás valóban a család találkozását, jókedvű készülődését, az év legfinomabb falatjait jelentette. Falunk életében is kiemelt ünnepség ez, hiszen a bócsai csapatok, kiegészülve a térségből érkező kedves barátaink által indított böllérbandákkal, valóban visszaidézik a hagyomány varázsát mindannyiunk és az idelátogatók örömére.

Valóban, változások is érintették az idei évben rendezvényünket. A korábbi Bócsatorok életre hívója és főszervezője, a bócsai Szabó Csaba úgy döntött, egy szomszéd településen, Tázláron rendezi meg ugyanazon a november 10-i napon a disznótor ünnepét. Szabó Úrnak köszönjük eddigi munkáját, erőfeszítéseit és sok sikert kívánunk az új úton. 

Természetesen a rendezvény megtartása mellett döntöttem. A helyi közéleti lapunk, a Bócsai Hírek 2018. januári számában meghirdettük rendezvénynaptárunkat és a Bócsator november 10-i dátummal, vastag betűvel szerepelt itt. A rendezvénynaptár egy ígéret a bócsaiak és magától értetődően a Bócsa-rajongók, turisták számára is, ezt az ígéretet a VIII. Bócsator megrendezésével megtartottuk.

Szervező partnereimmel, Borbényi Hilda rendezvényszervező kollégámmal és Káposzta Lajos barátunkkal, idegenforgalmi menedzserünkkel az eddig megtartott Bócsatorokat is hatékonyan segítettük, így nem is volt ismeretlen számunkra a feladat.

Óriási erőket mozgósított a kialakult helyzet a bócsai civil szervezetek, baráti társaságok, vállalkozások és az Önkormányzat részéről, nagy lendülettel indultunk a kihívás elébe, hogy méltó módon folytassuk a hagyományt.

Az óriási erők óriási sikert hoztak: majdnem kétszer annyi csapat indult, mint eddig bármikor, 14 csapat mérettette meg magát, tizenötödik csapatként, díszvendégként a Mexikói Nagykövetség részéről Alejandro Vázquez kulturális attasé és Orlando Díaz konzul urak vezetésével egy hatfős delegáció vett részt és készítette egész délután a taco-t, a mexikói nemzeti eledelt a vendégek nagy megelégedésére. Díszvendégként köszöntöttük még kiváló barátainkat és partnereinket, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Turisztikai Nonprofit Kft munkatársai csapatát is, akik – a kiskőrösi Turancsik László úr több mint húsz éve tökéletesített receptje alapján, illetve szakmai vezetése mellett – elkészítették a Megye Szalámiját, amit a jövő évi budapesti Utazás Kiállításon mutatnak be.

A rendezvényen az eddigiekhez képest több mint 3-szor annyi vendég, idelátogató kóstolta meg ételeinket, élvezte a bócsai vendégszeretetet és virtust, számukat az eladott kóstolójegyek alapján 4000-re becsültük. A létszám kiegészült a mintegy 300 böllér csapattaggal, és a Boróka Tájfutó Kupa közel 400 versenyzőjével, akik pihenőidejükben energiatartalékaikat nálunk töltötték fel. Így elmondhatjuk, hogy közel 5000 embert mozgatott meg a rendezvény. A kiadott étel mennyiségét minimum 8000 adagra taksáljuk, ezt a mennyiséget közel 3 tonna sertés élősúlyból állítottuk elő.

A kemény munka mellett a szórakozást sem hanyagoltuk el. A rendezvény házigazdája az országos ismertségű és elismertségű Rákóczi Feri rádiós műsorvezető úr volt, aki lenyűgözött bennünket kedvességével, közvetlenségével, humorával és véget nem érő vicces szófordulataival. Őt egészítette ki kiválóan a közkedvelt Lapocka, hagyományőrző és műsorvezető, aki több évtizede szórakoztatja a lakodalmasokat és a gasztro rendezvények látogatóit.

A nap folyamán izzott a Falukemence, a bócsai Haskó és Csipak család csodálatos kemencés süteményeket sütött és ajándékozott a vendégek számára, hagyományos magyar néptánccal fellépett a Halas Táncegyüttes, a bócsai Tóth János vezetésével a Nosztalgia Zenekar szolgáltatta a zenét egész nap, az eredményhirdetés ünnepélyességét a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület biztosította, a Boróka Általános Iskola diákjai „flashmob” és modern tánc fellépésükkel leptek meg bennünket. A gyermekekről sem feledkeztünk meg, egész napos népi játszóházzal, kézműves foglakozással és a nagy érdeklődés mellett megtartott malacfogó versennyel kedveskedtünk nekik. Sztárfellépőink is voltak, az akasztói Nádas Anti mulatós énekes szórakoztatta a vendégeket, az eredményhirdetés után pedig ismét nagy sikerrel lépett fel régi barátunk, a Bócsatoron már-már elmaradhatatlan „vagány, aki nem más, mint a Jó Laci Betyár”.

A rendezvény zsűritagjai között köszönthettük Danis Évát, a nagysikerű Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Fesztivál életre hívóját és főszervezőjét, Balogh István Ferenc urat, a Magyar Éttermi Mesterek Klubja elnökét, Tóth Zsolt kiváló vendéglátóst, a bócsai Abonyi Fogadó, valamint a híres Kecskeméti Csárda üzemeltetőjét és az aktív közösségi életet élő Farkas Zsigmondot és Molnár István urakat, bócsai vállalkozókat.

Összességében óriási sikerként könyvelem el a rendezvényt. Az idelátogató vendégek közül már szombaton többen fontolgatták, hogy jövőre ők is indítanak csapatot. A Bócsator kiváló alkalom a résztvevő böllérbandáknak egy igazán aktív kikapcsolódásra, csapatépítésre, a rokonok, barátok, partnerek, támogatók megvendégelésére. Azt gondolom, hogy a Bócsator nagy lendületet kapott idén és bekopogtatott a kiemelkedő, meghatározó megyei rendezvény elismerésért is.

Köszönettel tartozom továbbá a rendezvény támogatóinak, a lelkes segítőinek is.

Jövőre hasonló lendülettel folytatjuk és még tökéletesebb élményt ígérünk a résztvevő csapatoknak és magától értetődően a bennünket megtisztelő vendégeknek is.

Találkozzunk 2019. november 9-én, a IX. Bócsatoron!

A VIII. Bócsator díjazottjai:

Legjobb hurka: Bács-Kiskun megye csapata
Legszebb udvar: Evangélikus hurkagyár
Legjobb pecsenye: Új Disznó Ügynökség
Legjobb kolbász: Torockói baráti kör
Legjobb orja leves: BOKA darálók
Legjobb töltött káposzta: Böllér SE
Leg kreatívabb csapat: Fele Karajság
Legjobb töpörtyű: Cimpilimpi
Lejobb vendéglátó: Püspöki csapat
Legvidámabb csapat: Katasztrófa brigád
Legjobb sült vér: Bács Bau Generál
Legkülönlegesebb étel: Malackampec
Különdíj: Soltvadkerti Polgárörök
Magyar Éttermi Mesterek Klubja felajánlása: Bócsa Község Önkormányzata
Abonyi Fogadó felajánlása: BOKA darálók
Legjobb nemzetközi étel különdíj: Mexikói Nagykövetség
Különdíj – húsvágó bárd: Soltvadkerti polgárörök
Különdíj – bökő kés: Böllér SE
Különdíj – késkészlet: BOKA darálók
Danis Éva felajánlása: Evangélikus hurkagyár
Autócent Kft. Kévés Autó felajánlása (Tesztautó egy hosszú hétvégére.): Vida György

Bócsa Főböllére díj (kétkezes bárd): Vida György
– A Főböllér címet egy évig használhatja a nyertes és neve bele lesz gravírozva a vándor bárdba, ha háromszor egymás után elnyeri, végleg az övé marad.

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (115 db kép)
MEGOSZTÁS