Az idén is megrendezésre került a Márton-napi újbor ünnep Soltvadkerten, amelyet szakmai konferenciák is kiegészítettek. A helyi sportcsarnokban szép számú érdeklődő előtt zajlott le az esemény, ahol a borászat és a szőlőtermelés jelenéről, jövőjéről és aktuális kérdéseiről tanácskoztak.

A program szervezője Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a soltvadkerti Kramer Fülöp Borlovagrend és a Földművelésügyi Minisztérium volt.

-Hirdetés-

Az esemény Lehoczki Ferenc polgármester köszöntő szavai után előadásokkal folytatódott több témakörben. A 2018-as évet értékelte borászati szempontból Nyitrainé dr. Sárdi Diána tanszékvezető egyetemi docens (SZIE. SZBI Borászati Tanszék – Budapest). A mezőgazdaság, a szőlő és a borágazat helyzetét értékelte dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár. A „környezeti kihívások a szőlőtermesztésben a 2016-2018. évjáratok alapján” címmel tartott nagyon hasznos előadást dr. Németh Krisztina (Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kecskemét). Igen sokakat érintő és érdeklő témát dolgozott fel dr. Brazsil Dávid (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Főtitkára), aki a borpiaci helyzetet értékelte.

A program zárásaként a jelenlévők a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhattak, hiszen egy nagyszerű liba menüt fogyaszthattak el, miközben megkóstolhatták a Duna Borrégió pincészeteinek újborait.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS