Császártöltésen november 10-én a Pincelakat Borház&Szálloda adott otthont egy színvonalas Márton napi borvacsorának, melynek ezúttal a Csanádi Szőlőbirtok borai voltak a főszereplői.
Csanádi Bálint borász a feltálalt különleges fogásokhoz tökéletesen illő borokat kínált és rövid tájékoztatást adott az egyes borok sajátosságairól, így fokozva az egész estés gasztronómiai élményt.
„Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén elterülő Hajós-Bajai borvidéken évszázadok óta foglalkoznak az itt élők szőlőtermesztéssel. A XVIII. század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken. Az ide betelepült német ajkú lakosság hozta magával a nyugati szőlő- és borkultúrát.
A földrajzi tájra jellemző magas napsütéses órák száma és a finom szerkezetű löszös termőtalaj kedvező feltételeket biztosít a minőségi szőlőtermesztéshez.
Családi gazdaságunk 2001-es megalakulását követően Hajós és Császártöltés települések határában fokozatosan alakítottuk ki a mára már 210 hektáron elterülő, művelésmódjában és fajta-összetételében korszerű szőlőbirtokunkat.”
Üdvözlő italként Irsai Olivért kortyolhattak a vendégek a kedvcsináló Palatina szőlőpálinka után. Újbor kóstolás lévén, az ételekhez kínált borok 2018-as évjáratúak. A menüsort ezúttal Márton napi libalakomához méltó ételekből állították össze:
- Libazsíros házi ciabatta, liba tepertővel és lilahagymával – Zöldveltelini, Chardonnay
- Liba leves, lúdgége tésztával és kerti zöldséggel – Sauvignon Blanc
- Omlós libamell lilakáposzta krémmel, erdei gombás libamáj raguval, batátás törtburgonya alapon– Kadarka Rozé, Kékfrankos Kadarka Siller
- Mascarponés gesztenyekrém – Kései szüretelésű Chardonnay hordóminta
Az est hangulatáról Vancsura Csaba zenész gondoskodott.
Csanádi Bálint a vacsora befejeztével a résztvevőket a Csanádi Szőlőbirtokra invitálta, ahol igazán romantikus kikapcsolódást kínálva hangulatos, vidéki környezetben pihenhetnek az odalátogatók.
„Boros porta vagyunk, amely szerint látogatható a borospince, melyben borkóstolásra is lehetőség nyílik. A borkóstolás mellett a borkészítés különböző fázisait is megismerhetjük az ehhez szükséges eszközökkel együtt.”
A.S.E.
Fotógaléria: