A Sárfehér Néptánc Egyesület ismét Márton napi táncházba hívta Izsák apraját és nagyját 2018. november 11-én az Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Házba.

-Hirdetés-

A hagyományok szerint a Márton napi vigasságokon liba-lakoma alkalmával kóstolták meg először az újbort, fenékig ürítve, hogy a következő évben is jó termés legyen! Ennek a tradíciónak megfelelően, azt az Arany sárfehér (izsáki sárfehér) bort kóstolhatták meg, aminek az alapanyagát a szeptemberi szüret alkalmával saját maguk szedték és préselték! A libalakomát a libazsíros kenyér és a libatöpörtyű képviselte a batyukból előkerült sok-sok finomsággal együtt.

Ízletes lett a néptáncosok Arany sárfehér (izsáki sárfehér) bora

A legapróbbak, a vigasság kezdetén, a leterített szőnyegeken játszhattak, amíg a nagyobbak a felnőttek segítségével kézműves foglalkozáson libás játékokat, és Márton napi mécseseket készítettek. Az elkészült mécseseket felhasználva és a művelődési ház környékét bejárva elevenítették fel a naphoz kötődő lampionos felvonulás hagyományát.

Saját készítésű lampionokkal elevenítették fel a Márton napi lampionos felvonulás hagyományát

A Márton napi vigasság elmaradhatatlan része a táncház. Bár ezúttal nem élő zene szolgáltatta a talpalávalót, Bőtös Barnabás és Kürtösi Lilla a Sárfehér Néptáncegyüttes művészeti vezetői fergeteges táncokat vezényeltek. Először a legapróbbaknak, majd a nagyobbaknak vezettek különböző táncrendeket, és a végén szülők-gyerekek együtt adták át magukat a tánc örömének.

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS