Miben vigyük haza italainkat a boltból? Melyik a leggazdaságosabb, legelegánsabb vagy éppen a legkörnyezetkímélőbb? Maradjunk a térség italánál: a bornál! A petpalack lassan visszaszorul. A dobozos bor — bár érdekes csomagolás — nem tört be igazán. Marad tehát a palack — dugós és csavaros — főleg a 0,75 literes kiszerelésben.

-Hirdetés-

Sokan állítják, hogy ez környezetkímélő: a szelektív gyűjtés során az üveg újra felhasználatóvá válik. Ha működik a szelektív gyűjtés. Vagy váltsuk vissza és mossuk ki? Mit mond erre a borász?  

Lantos Szabolcs, Lantos Borászat

-Az ideális kétségkívül a palackos bor, visszaváltós üveggel. Egy magunkfajta kis borászat számára azonban szinte lehetetlen a göngyöleg visszagyűjtése. Borainkat borházunkban, kisebb üzletekben, illetve éttermekben értékesítve nem várhatjuk el a vásárlóktól, hogy visszahozzák a palackokat. De azt sem, hogy az adott üzlet a sokfajta formájú palackot visszaváltsa és tárolja.

-De ha mégis megoldódna?

-Mi helyben is nehezen tudnánk visszagyűjteni. Magas lenne a költség vele. A mosatás pedig drága gépsorral, engedélyekkel és környezetterheléssel jár. A mi volumenünk túl kicsi ehhez. Talán megnyugtató, hogy a szelektíven gyűjtött palackokat visszaolvasztják és újra üveg lesz belőle. Bár Soltvadkerten mintha lecsökkent volna a hulladékszigetek száma. Ezzel együtt megkérdőjelezhető, hogy a borosüvegekből mennyi jut vissza a borászathoz, mennyi kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe és mennyi vész el üvegcserép formájában bármelyik szeméttelepen?

Nézzünk meg egy nagyobb borászatot! Schiszler Péterné Kugelman Magdolnát kérdezzük, aki a soltvadkerti Vinegarden Kft kommunikációs vezetője.

-Úgy tudom, önöknél működik a szövetkezeti borpalackozó, ezzel együtt a mosó. Milyen szabályok vonatkoznak erre? Megéri egyáltalán ezt csinálni?

-Minél nagyobb volumenű egy termék, annál jobban elbírja a költségeket. Ahol egyedi a borospalack és drágább a bor, ott viszont nem valósítható meg a palack visszaváltása, visszaszállítása. Ezek ugyanis sokszor egyszer használatos üvegből készülnek.

A mi boraink alacsonyabb áron, nagy mennyiségben és főleg a multi cégeknél kerülnek értékesítésre. Az országos szabályozás díjazza, ha az üveg visszaváltható és a multik is partnerek ebben. Nekünk pedig ezen nincs külön szállítási költség, hiszen amikor az árut odaszállítjuk, akkor visszafelé a visszaváltott üvegeket hozza a teherautó.

-Mennyire nullszaldós ez?

-Nem az. Illetve: majdnem az. Egy új borosüveg 58-60-70 Ft — fajtától, formától, anyagtól függ. A visszaváltást végző multi azonban nem ezt fizeti ki, hanem csak mondjuk 59 Ft-ot. De mégsem kell megvennünk újra. Aztán itt persze nyerünk a termékdíjon és az újra hasznosításon.

-És a mosatási költség?

-Egy 0,7-es palack mosatása 8 Ft. Erre jön még a szállítás és a tárolás költsége. Becsüljük ezt összesen akkor 12-15 Ft/palackra. De nem kellett újat venni és nem kellett fizetni termékdíjat! Tehát megéri.

-Na jó, de meddig bírja egy ilyen többször felhasználható palack?

-Sokáig. Ez nem a korábbi visszaváltós, műanyag kólásüveg, ami megmattult, karcos lett és megcsúnyult. Ki is vonták aztán a forgalomból azt a fajtát, mert nem lehetett eladni benne az italt. Egy borosüveg akár évekig forog úgy, hogy minden hónapban visszajön. Nem karcolódik, nincs esztétikai veszteség. Olyan természetesen van, hogy eltörik.

-100 eladott üveg borból körülbelül hány palack jön vissza? Azaz: mennyi a forgási veszteség?

-Ezt nehéz lenne megmondani. A tapasztalatom az, hogy átlagosan 70 % jön vissza és 30 %-ot újonnan meg kell venni.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS