A Látni és látszani rendőrségi kampány keretein belül 2018. november 14-én a Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól Baltás Adrienn c.r.zászlós buszra szállt, és Kiskőrösről Csengődre utazva osztogatta a láthatósági csomagot a külterületen leszállóknak.

-Hirdetés-

Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni! Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontják a látást.
Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra – olvasható a kampányban.

A rendőrségi kampány mindkét félt – mind a védtelen gyalogost, kerékpárost mind a sofőröket – figyelmezteti arra, hogy bizony fontosak, hogy megfelelően legyünk kivilágítva. Az interneten is terjednek a videók, hogy csupán egy sötét éjszakán mennyire másként reagál a gépkocsi sofőrje egy útszélén gyalogló vagy kerékpározó személyre, ha azon van láthatósági mellény vagy a kerékpáron világítás, illetve mennyire nem lehet észlelni ezek hiányában. Ekkor még egy sötét éjszakáról beszélünk. Azonban ha mindez egy esős, netán ködös éjjel történik, a következmények előreláthatóak.

Baltás Adrienn c.r.zászlóst kérdeztük az akcióval kapcsolatban: „Az autósoknak fontos, hogy a lámpáik megfelelően működjenek, a fényszóróikat megfelelően kell beállítani, szélvédők tisztaságáról kell gondoskodni. Sötétben vezetéskor figyelni kell az út szélét az esetleges gyalogosok, kerékpárosok, illetve az évszaknak megfelelően a vadak miatt is. A gyalogosoknak és kerékpárosoknak pedig viselni kell a láthatósági mellényt, illetve világítást is vinniük kell magukkal.”

DéKá

MEGOSZTÁS