2018. őszén az Agrárminisztérium, Országos Magyar Méhészeti Egyesület az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös mézfogyasztást-ösztönző kampányt indított. „Legyen minden nap, mézes nap!”

-Hirdetés-

A cél, hogy népszerűsítsék a mézfogyasztást, felhívjuk a figyelmet egészségre gyakorolt jótékony hatásaira és sokféleségére.

A kampányhoz kapcsolódva mézkóstoló napot szerveztek november 16-án a keceli II. János Pál Pápa Iskola és Óvoda gyermekeinek.

Mézek mustrája

Több keceli méhész termékéből és Bóna Zoltán és Zoltánné keceli értéktár kincsei közt szereplő Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes, többféle mézéből kaphattak kóstolót a gyerekek. Többek között akác, selyemkóró, vegyes virág, hársméz került a vajas zsemlére, amelyet mindenki kapott, de kis ostyalapon minden fajtából kóstolhattak.  Érdekes volt tapasztalni, hogy minden méz más-más tulajdonságú. Volt olyan sűrűségű is, amit csak az erősebb gyerekek bírtak kinyomni az üvegből a mézpumpával. Meg kellett dolgozni, hogy a finomsághoz hozzájuthassanak.

Közben a gyerekek megtudhatták, milyen egészségmegőrző, jótékony hatású a „folyékony kincs a méz” különösen a téli időszakban. Hány féle anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaz, amelyek az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek.

Az akácméz, a selyemkóróméz Igazi hungarikum, mégis nemzetközi átlagban a magyar emberek még mindig keveset fogyasztanak belőle. A gyerekek közül sokan idegenkednek tőle, mert nem ismerik. Az ilyen alkalmak sokat változtathatnak a táplálkozási szokások változtatásában.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS