Nyereményjátékot hirdettünk „Vizuális illúziókeltés” témakörben, abban a hitben, hogy nemcsak minket, de olvasóinkat is szórakoztatják ezek a játékos képek, melyek a maguk komolytalanságában, azért azt a kérdést is feszegetik, hogy mennyire hihetünk annak, amit magunk körül látunk.

-Hirdetés-

De mi is az a vizuális illúzió?
Tulajdonképpen egy optikai csalódás, melyet vizuálisan észlelt képek jellemeznek, olyanok, melyek eltérnek az objektív valóságtól. A szem által gyűjtött információ az agyban kerül feldolgozásra, hogy egy olyan észleletet adjon, ami nem egyezik az ingerforrás egy fizikai mértékével. Három fő típust különböztetünk meg: szó szerinti optikai csalódásokat, melyek olyan képeket hoznak létre, melyek különböznek azoktól a tárgyaktól, amelyek kiváltják őket; fiziológiai illúziókat, melyek hatást gyakorolnak a szemek és az agy egy jellegzetes típusának túlzott ingerlésére (világosság, dőlés, szín, mozgás); és kognitív illúziókat, ahol a szem és az agy tudattalan következtetéseket von le. Ezek „elme játékokként” is ismertek lehetnek. Az optikai illúziókat használják sokszor a művészek is.

A játékosoknak nem volt más dolguk, minthogy készítsenek nekünk egy olyan fotót, mely az általunk meghirdetett „Vizuális illúziókeltés” kategóriába illik.

Az első három legtöbb Facebook kedvelést elért kép beküldőjét promóciós ajándékokkal, a legkreatívabb fotót különdíjjal jutalmaztuk.

Íme a nyertesek:
1.hely: Udvar Ákos 
2.hely: Turcsán Bertold
3.hely: Oros Sándor 
Legkreatívabb fotó: Simon Balázs 

Néhány gondolat a versenyzők „tollából”:

Turcsán Bertold

Turcsán Bertold, Simon Balázs: A SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Kiskőrös, Keceli grafikai csoportjába járunk, grafika és festészet tanszakra, tanárunk: Szentgyörgyi Erika. Év elején voltak olyan óráink, amikor fényképeztünk. Ilyenkor az egész csoport elindult és olyan ötleteket kellett kitalálnunk, melyekkel úgynevezett vizuális illúziót tudunk létrehozni a képeken. Ez a műfaj nem állt tőlünk távol, hiszen a falfestés során korábban már alkalmaztuk. Mindenkinek hoznia kellett egy olyan tárgyat magával, amit fel tudunk használni a fotókhoz. Hoztunk kerékpárt, rollert, tölcsért, játékautót, de volt olyan is, akit szendvicsével a kezében fényképeztünk le. Nagyon lelkesek voltunk, mert az iskolában nem szoktunk ilyen feladatokat csinálni. Tele voltunk kreatív ötletekkel. Összességében nagyon jó kikapcsolódás volt. Az ilyen alkalmakkor készült sok-sok képet visszanéztük és megtanultuk, hogy mi az a kompozíció, amit majd a rajzolás során is figyelni fogunk. Örültünk, amikor aztán megláttuk ezt a nyereményjátékát, mert a grafika órán készült képekkel nem csak nevezni, nyerni is tudtunk.

Simon Balázs

Udvar Ákos: Facebook-on láttam meg a felhívást. Mivel hobbi szinten fotózok, érdekesnek találtam a témát. Kicsit utánajártam az interneten, hogy mégis milyen koncepciók lehetnek érdekesek. Aztán szóltam néhány ismerősömnek, hogy csatlakoznának-e hozzám. Kipróbáltunk pár beállítást, majd legjobban sikerültet kiválasztottuk közösen. Hát így született meg a koncepció. Köszönjük a lehetőséget!

Udvar Ákos képe 

Oros Sándor: A rendezvények fotózásakor legtöbbször az a cél, hogy valósághűen, természetes hatást keltő képekkel adjuk vissza a pillanatot. Szeretek azonban olyan képeket is készíteni, ahol elrugaszkodom a valóságtól. Régóta terveztem már, hogy készítek egy ilyen fotót. Amikor megláttam a versenykiírást, nem halogattam tovább a megvalósítást.

Oros Sándor képe 

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!  

A VIRA Magazin szerkesztősége 

MEGOSZTÁS