Több éve hagyomány már Kiskőrösön, hogy a Kemence Fesztivál programjaiban a helyi borok is szerepet kapnak. A „Kóstold meg az új boromat” elnevezésű rendezvényt idén is megszervezte a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, Kiskőrös Város Hegyközsége és a Kiskőrösi Kadarka Kör.

Márton napi újbor kóstoló
-Hirdetés-

A Márton napi újbor kóstolónak a Mediterrán Borászat adott otthont november 17-én, amelyre a szervezők az érdeklődő termelőktől, borászatoktól 3 címkézetlen palack bort kértek. A délelőtt folyamán a borok besorolása után lehetőség volt minden bort megkóstolni és értékelni.

A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere Béleczki Mihály elmondta, hogy ezen a napon 33 fehér, 18 rozé és 8 vörösbort kóstoltak. A tapasztalatok alapján az volt megállapítható, hogy aki jó technológiával rendelkezik és hideg erjesztéses eljárással készítette borát, annak kiváló borokat sikerült a palackokba töltenie ebben az évben. Akik nem ilyen módon dolgoztak, azoknak nagyon gyorsan kell javító pinceműveletet elvégezniük, mert most még időben lehet a borokat kezelni. Az eseményen döntően kiskőrösi borászatok és magántermelők jelentek meg boraikkal, de érkeztek nedűk Tabdiról, Soltvadkertről és Akasztóról is. Borászati szakmai napnak is tekinthető ez a rendezvény, mert a nyílt kóstolás után a résztvevők elmondták egymásnak a tapasztalataikat, észrevételeiket.

Jó borból nem volt hiány

A nagymester szerint az idei évjárat nagyon magas termésátlagokat hozott, amely azt hozta magával, hogy a beltartalmi érték kissé elmaradt az optimálistól. Emiatt is most nagy szerepet kapott a technológia, hogy a szőlőt milyen módon dolgozták fel, és némely esetben még savpótlással is számolni kellett. A szakemberek szerint a fehér borok közül elsősorban az illatos fajták voltak a szépek; a rozéknál pedig az volt az évjárat sajátossága, hogy nagyon magas volt a színanyag tartalom a kék szőlőkben, emiatt „színesebbek” lettek; a vörös fajták pedig nagyon szép mélyvörös színben jelentek meg.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS