A köznapi szemlélő csak annyit lát, hogy itt-ott leparkol egy-egy különbusz a lakóhelyén. Kiszállnak az emberek, sétálnak, majd beszállnak és elmennek. Ők a turisták!

-Hirdetés-

Mindenképpen megbecsülendő, ha valahová turistacsoport érkezik: hosszadalmas szervezés és kalkulálás után összejött egy busznyi ember, hogy NÁLUNK töltse el szabadidejét, itt építsen csapatot, szálljon meg, egyen-igyon és… költse el a pénzét.

Hogy ki mért dönt így?
Valaki az adott fürdőhely, más a múzeum, adott esetben pedig egy rendezvény miatt áll (vagy száll) meg minálunk. Természetesen nem szabad azt hinnünk, hogy egyetlen egy tényező elegendő egy csoport idecsábítására. A vendégek nagy része egy adott kirándulás keretében tölt el nálunk néhány órát. Aki viszont itt alszik, sokszor tesz csillagtúrát a környező településekre. Mindenképpen csomagajánlatról beszélünk tehát.

A Danubia Csólyospálos Rotary Club kirándulói

A konkrét csapat
Egy hónapja különleges társaság jelentkezett be a soltvadkerti Frittmann Borászathoz. Az elmúlt hétvégén meg is érkeztek: egy igazi vegyes csapat jött a néhány órás pincelátogatás és borkóstolás programra. A fő nyelv a német volt, de nem Németországból érkeztek. Hanem? Csólyospálosról, az ottani Danubia Rotary Club tagjaiként. Bizony, ez az első német nyelvű ilyen klub Magyarországon, mely a magyarok mellett a környező településeken élő tanyás németeket (köztük természetesen svájciakat és osztrákokat is) fogja össze. A Rotary fő célja a barátság és a jótékonyság. Emellett természetesen az ismeretterjesztés is lényeges tényező, különösen egy olyan tagság körében, akik jobbára idegen kultúrából érkeztek ide és telepedek le.

Frittmann Istvánt nem hagyták pihenni a borkóstolás közben, ugyanis a csapat egy része magyarul is tudott… és roppant érdeklődő volt

Ez a hétvégéjük kirándulással telt. Kalocsa és Baja látnivalói és halászléje mellett, a környék legismertebb borászatát, Frittmannékat tette meg esti záróprogrammá a szervező. Ahogy mesélték, havonta egyszer összejönnek a csólyospálosi Csipkerózsa Parkhotelben, ahol éppen az adventi időben különleges rendezvényeket is tart a mintegy húszfős csapat. Ilyen lesz a jótékonysági karácsonyi vásár, de a forralt borozás közben bizonyára már a tavaszi kirándulásukat tervezik. Lehet, hogy Kiskőrösre mennek, vagy kicsit tovább, a keceli haditechnikai parkba, majd borozni Császártöltésre? Minden esetre segítsük őket és legyünk kedvesek velük: a legjobb az, amikor az egyik vendég hozza a másikat!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS