Kiskőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2018. november 21-én tartotta soron következő képviselő-testületi ülését a Városháza Dísztermében, ahol 10 napirendi pontot tárgyaltak meg a képvelők.

-Hirdetés-

Több tájékoztató is érkezett, többek között a Kiskőrösi Tankerületi Központ munkájáról, az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény szakmai tevékenységéről, a Kiskőrösi Hírek, valamint a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás munkájáról. Ezt követően szó esett még a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás, valamint a Polgármesteri Hivatal tevékenységéről is.

Az ülés kezdetén Domonyi László polgármester úr köszöntötte a képviselőket, a tévénézőket, valamint a sajtó képviselőit, majd a beszámolók következtek.

A képviselő-testület

A Kiskőrösi Tankerületi Központ képviseletében Lasztovicza László iskolaigazgató (Bem iskola) számolt be a tankerületi központ munkájáról, intézményeikről, azon belül fő feladataikról, a személyi feltételek alakulásáról, tárgyi és infrastruktúrális feltételekről, tanulói létszámokról, a továbbképzésekről és iskolai programjaikról.

A Kiskőrösi Tankerületi Központhoz 2018. szeptember 1-jétől, 40 köznevelési intézmény tartozik. 2018/2019-es tanév október 1-jei statisztikai adatai alapján összesen 6071 tanuló tanul általános iskolában, 535 fő gimnáziumban, 1232 tanuló vesz részt alapfokú művészetoktatásban, 142 gyermek kollégiumi nevelésben vesz részt, 334 gyermek gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai intézményben részesül ellátásban, melyből 23 gyermek óvodai nevelésben részesül.

Kiskőrösön található a tankerületi központ legnagyobb tanulólétszámú általános iskolája, az összesen 1245 fős Bem József Általános Iskola, melynek székhelyintézményében a tanulólétszám 534 fő. A székhelyiskola Kiskőrös város meghatározó oktatási intézménye, melyhez 5 tagintézmény és 2telephely tartozik. Pedagógiai programjukról elmondható, hogy az iskola oktató-nevelő munkája sikeres, hiszen az országos kompetenciamérések és a középiskolai visszajelzések is ezt igazolják. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Tankerületi Tanulmányi Verseny ötletgazdája, kidolgozója és szervezője a Bem iskola, annak vezetése volt. Hangsúlyosan kezelik az iskola fejlesztését, felújítását, melyekre sok forrást biztosítanak.

A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola az oktatás speciális területén végez hiánypótló tevékenységet. Az immár 49 éve szervezett keretek között folyó oktatás fő profilja a hangszeres képzés. Növendékeik létszáma 384 fő, akikkel tanáraik kiemelt tehetséggondozást folytatnak. Az iskola a városi, valamint a civil szervezetek és kulturális intézmények rendezvényein rendszeresen közreműködik.

A Kiskőrösi EGYMI intézménye 135 gyermeket fejleszt. Utazó gyógypedagógiai, konduktori hálózat szervezésével a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásában vesz részt, valamint segíti ezeknek a tanulóknak az integrációját. Intézményük 2016-ban nyerte el az Örökös ÖKO Iskola címet. Programjaik között szerepel a Békés Iskola projekt is, melynek célja egy olyan közösség kialakítása, ahol érték a békés légkör, az erőszakmentes kommunikáció és konfliktusmegoldás.

Lasztovicza László, igazgató úr (Bem) beszámolója

Elfogadták Kiskőrös Város 2018.évi költségvetési rendelet módosítását is.

A következő napirendi pontban Dr. Kállayné Major Marina igazgató számolt be az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény szakmai tevékenységéről, mely szervezeti keretein belül biztosítja a gyermekjóléti szolgáltató tevékenységnek minősülő bölcsődei ellátást, a gyermekjóléti szolgáltatást és a helyettes szülői ellátást, valamint a gondoskodást nyújtó szociális intézményi ellátást és az idősek otthoni ellátást is.

A beszámolóban az intézmény vezetője bemutatta az intézmény jelenlegi szervezeti struktúráját, részletes tájékoztatást adott az intézmény szervezeti egységeiről, az intézmény elmúlt évi szakmai tevékenységéről.

Dr. Kállayné Major Marina

A következő napirendi pont, a Kiskőrösi Hírek éves beszámolója volt, melyet egy tartózkodás mellett fogadott el a képviselő-testület. A Kiskőrös Hírek, egy helyi önkormányzati tulajdonú időszaki kiadvány, egy olyan sajtótermék, mely havonta egy alkalommal 5800 példányban jelenik meg. A Kiskőrösi Hírek egy ingyenesen hozzáférhető lap, melynek kiadója a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A kiadott lap tartalmával kapcsolatos munkálatokat a szerkesztőbizottság végzi, amely felelős a lapban megjelenő tartalomért. A szerkesztőbizottság tagjai Turán Istvánné (elnök, felelős szerkesztő), Boda Lajosné tag és dr. Turán Csaba tag.

Pedagógusok, intézményvezetők

A következő napirendi pontban a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tevékenységéről esett szó. A társulás célja, hogy a Dél-alföldi Régió Ivóvízminőség-javító Programjában eredményesen vegyenek részt, a beruházásokhoz a megfelelő mértékű önerejük biztosítása mellett a Magyarország költségvetése és az EU által biztosított vissza nem térítendő támogatás lehívására jogosultságot szerezzenek, majd a működtetést, az egészséges ivóvíz szolgáltatást biztosítani tudják. A Társulás a KEOP projekt beruházási szakaszának teljes befejezéséig és az azt követő ötéves fenntartási időszakra jött létre.

A Társulás 2018. első háromnegyed évben összesen hat alkalommal tanácskozott. Az ülések napirendi pontjai a jogszabály által kötelezően megtárgyalandó előterjesztéseket tartalmazták: költségvetés, beszámolók, valamint egyéb ügyek keretében az aktuális kérdések kerültek megtárgyalásra.

2018 évben összesen 8 darab határozat született. A határozatok nagy része a Társulás működéséhez szükséges, jogszabályok által kötelezően meghatározott döntések, pl. költségvetés és belső ellenőrzéssel kapcsolatos döntés volt.

Majd egy újabb beszámoló következett a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tevékenységéről, melyet a képviselő-testület szintén elfogadott.

Domonyi László, polgármester és dr. Turán Csaba, jegyző

Ezt követően dr. Turán Csaba jegyző számolt be a Polgármesteri Hivatal 2017. évi tevékenységéről, melyet a képviselő-testület a határozat-tervezet mellékletében foglaltak szerint el is fogadott. Igyekeztek összegyűjteni mindazokat a feladatokat, tevékenységeket, melyeket a Polgármesteri Hivatal az önkormányzat működésével, a polgármesteri, valamint a jegyzői hatáskörbe tartozó ügyekkel kapcsolatban 2017. évben folyamatosan végzett. A beszámolóban szó esett pályázatokról, személyi feltételek változásáról, a belterületi közutak karbantartásáról, közfoglalkoztatásról, a bizottságok munkájáról, valamint a városi ünnepségekről és rendezvényekről.

A napirendi pontok megvitatása közben

Ezt követően az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek átbeszélésre a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS